Kuchař Jiří Babica: Casting do televize jsem vyhrál s gulášem

11. leden 2021

Televizní a internetový kuchař Jiří Babica rád spojuje své dvě záliby – jídlo a cestování. Nezvyklé kombinace i exotické pokrmy se doma snaží vařit tak, aby je mohli vyzkoušet i lidé bez přístupu k cizokrajným ingrediencím.

Jiří Babica se učil kuchařině v nejlepších českých restauracích, původně ovšem studoval hotelovou školu. „Po roce jsem ze školy odešel, a abych ten rok neztratil, šel jsem na kuchaře/číšníka, kde bylo místo,“ říká. Nejvýraznější vzpomínkou na tuto dobu je pro něj setkání s tehdy čtyřiadvacetiletým Jaroslavem Sapíkem, který už v tomto věku šéfoval celé kuchyni a vedl mnohem starší kuchaře.

Dnes je Babica především televizním a internetovým kuchařem, který ale podle svých slov nevaří jenom pro obrazovku. „Samozřejmě bych to mohl nahrát tak, aby jídlo bylo nedovařené, ale třeba lépe vypadalo. Když ovšem vidím tvář kameramana a dalších členů týmu, kteří se na jídlo těší, nemohl bych jim to udělat,“ směje se. „Samozřejmě člověk nikdy přesně neví, jak vaření dopadne. To bychom vždy museli mít naprosto stejný kus masa, a to logicky nelze. Pokaždé je to trochu jiné a v tom je ta zábava.“

Cestování za exotickým jídlem

Jako kuchař musí Jiří Babica ochutnat prakticky všechno, byť i on má své oblíbené a neoblíbené chutě. „Zároveň jsem cestovatel, kolikrát nevím, co jsem jedl, a předpokládám, že v Asii jsem měl nedobrovolně i kočku nebo psa,“ říká kuchař, který s batohem procestoval skoro celý svět. „Snažím se vždy jet někam, kde jsem nebyl, abych ochutnal něco nového. Miluji ale thajskou a pak japonskou kuchyni, ta je ovšem extrémně drahá.“

V roce 2008 se Jiří Babica poprvé objevil na televizních obrazovkách a od té doby předvádí své kuchařské umění před kamerou pravidelně. „Po návratu z Německa jsem dva roky tápal ohledně toho, co chci dělat. Pak jsem se dozvěděl, že do televize shánějí kuchaře, tak jsem to zkusil. Ze sedmi kuchařů, kteří natočili první díl, jsem vyhrál já. I díky tomu, že jsem dělal guláš, ostatní zvolili jídla, která především hezky vypadají,“ vysvětluje kuchař, který se na začátku koronavirové pandemie přesunul na nové médium – internet, kde si založil nový kulinářský pořad.

Vládne v kuchyni českého kuchaře on, nebo jeho manželka? A jaké bylo nejdražší jídlo, které Jiří Babica ochutnal? Dozvíte se v audiozáznamu pořadu.

Spustit audio