Kutná Hora chce řešit dopravu v rámci velkého územního celku

9. duben 2003

Kutná Hora chce řešit budoucnost dopravy ve městě v rámci územního plánu Středního Polabí. Krajský úřad ho nyní předložil obcím a městům k připomínkování. Součástí územního plánu je i obchvat Kolína a jeho napojení na dálnici D11 z Prahy na Hradec Králové.

Podle místostarosty Bohumila Dvořáka by doprava v Kutné Hoře měla být řešena zároveň s jižním obchvatem Kolína, aby se zajistilo i spojení s D11. V opačném případě by se totiž podle něj Kutná Hora dostala do izolace. O konkrétní podobě spojení města s dálnicí se zatím nejedná, spíše se vytipovávají koridory možných tras. Umožní to vymezit stavební uzávěry a připravit území pro stavbu. Podle Dvořáka to ale nebude dřív než za deset dvacet let.

Spojení Kutné Hory s Kolínem a D11 je důležité i s ohledem na výstavbu nové automobilky TPCA v nedaleké zóně Kolín-Ovčáry. Kutná Hora by totiž ráda nalákala investory do své průmyslové zóny a připravila také pozemky pro bytovou výstavbu. Dopravní řešení by zároveň mělo být navrženo tak, aby v budoucnu odlehčilo historickému centru města. V jeho blízkosti totiž vede průtah Kutnou Horou a už teď je provoz na něm na hranici únosnosti.

Připomínky Kutné Hory k územnímu plánu se týkají také vodního hospodářství. Podle Dvořáka je třeba přesně definovat záplavovou vlnu z přehrady na řece Vrchlici. Město chce zároveň posoudit význam sportovních letišť ve Zbraslavicích a Kolíně nebo možnosti civilního využití vojenského letiště v Čáslavi.

Územní plán velkého územního celku Střední Polabí spojuje tři okresy - Kutnou Horu, Kolín a část Nymburska. Řeší především dopravní vztahy a infrastrukturu. Dvořák odhaduje, že by měl být schválen do dvou let.

Spustit audio