Kvalitního ovoce je dost, palírny čekají dobrou sezónu

15. srpen 2018 08:10

Úroda ovoce v Pardubickém kraji letos předčila očekávání a pěstitelské palírny mají mnohem víc práce než loni, kdy úrodu zničily jarní mrazy. Ovoce dozrává v předstihu a je dostatečně sladké a šťavnaté.

„Je nadúroda. Máme jeden z nejlepších roků. I všude jinde je úroda velká,“ řekl Zdeněk Jelínek z Pálenice Lubná u Poličky na Svitavsku.

Druhy zpracovávaného ovoce se liší podle regionu a jeho klimatických podmínek. V níže položených a slunných oblastech palírny už zpracovaly třešně, špendlíky, blumy, broskve, meruňky nebo švestky. Majitelé palíren odhadují, že celá sezona pálení ovoce je proti loňsku posunutá asi o tři týdny dopředu. Dřív začnou zpracovávat i podzimní úrodu jablek a hrušek.

Nejoblíbenější je hruškovice

„Lidi už nám volají, že ovoce dozrává a padá. Nejvíc děláme jablkovici, pak slivovici. Největší zájem je o hruškovici, je voňavá a chutná. Ale hrušně jsou na zahrádkách čím dále vzácnější, moc jich není, jsou náchylné na choroby,“ řekl Jelínek.

Pěstitelská palírna v Rosících u Chrasti

Ovoce je letos pro zpracování pálenky kvalitní, obsahuje hodně cukru. Letní peckoviny si lidé často zpracují sami a vozí do palíren už hotový kvas, jablka a hrušky nechávají vcelku, protože se obtížněji drtí. „Hrušky při špatném postupu mohou plesnivět,“ řekl Miroslav Hruban z Pěstitelské pálenice v Kunčině na Svitavsku.

Ovoce je i v suchu dost

„Letos je výtěžnost z ovoce o deset až 15 procent lepší než jiné roky. Je cukernaté. Samotného mě to překvapuje, je sucho, v našem regionu je srážkový deficit extrémní,“ dodal Hruban.

Ve veřejném sadu v Chrasti poroste ovoce, které nikde nekoupíte

V Chrasti vysadili do sadu odrůdy, které už běžně nerostou

Sad a genetická banka v jednom. To je zámecká štěpnice v Chrasti na Chrudimsku. Část parku s ovocnými stromy kdysi sloužila jako zásobárna ovoce pro biskupské sídlo. Postupně ale zanikla. Město se rozhodlo historii oživit a požádalo o pomoc dobrovolníky. Na konci loňského roku vysázeli nové stromy.

Pěstitelé si doma vyrobí podle zkušeností palíren kolem 100 až 200 litrů vlastního kvasu. Podle zákona si mohou vyrobit za rok maximálně 60 litrů destilátu.

Pěstitelskou pálenici na Umě v Pardubicích zprovoznil Petr Cáp loni, kdy byla úroda kvůli jarním mrazíkům hodně špatná. Letos naopak má palírna zakázek spoustu.

„Už někdy v půlce června jsme začali zpracovávat třešně. Cukernaté byly nadmíru, což jsme poznali na výtěžku. Teď máme letní švestky, kterých je také hodně. I přes to sucho je ovoce hodně na stromech,“ řekl Cáp.

Ceny lihovin jsou místy mírně vyšší než loni, o pár korun na litr. Některé palírny totiž dlouho vůbec nezdražovaly. Litr padesátiprocentní lihoviny prodávají přibližně od 135 do 180 korun. Záleží na tom, jestli mají lidé zhotovený vlastní kvas nebo pouze přivezou nezpracované ovoce.

zdroj: ČTK
Spustit audio