Ve veřejném sadu v Chrasti poroste ovoce, které nikde nekoupíte

5. duben 2018 10:05

Sad a genetická banka v jednom. To je zámecká štěpnice v Chrasti na Chrudimsku. Část parku s ovocnými stromy kdysi sloužila jako zásobárna ovoce pro biskupské sídlo. Postupně ale zanikla. Město se rozhodlo historii oživit a požádalo o pomoc dobrovolníky. Na konci loňského roku vysázeli nové stromy.

„Při tom povýsadbovém řezu, kterému říkáme srovnávací, dbáme na to, abychom ustřihli alespoň dvě třetiny větviček, lépe možná tři čtvrtiny a aby pupen, ke kterému stříháme, směřoval ven z korunky. To proto, aby se nám ta korunka hned nezahušťovala,“ vysvětluje dendrolog Vítězslav Haupt postup při stříhání.

V Chrasti vysadili do sadu odrůdy, které už běžně nerostou

Stromky mají zvláštní historii, protože je pomáhali sázet dobrovolníci a jsou to odrůdy, které běžně v sadech nerostou. „Jsou to historické odrůdy jabloní, hrušní, třešní, slivoní, které jsou dohledané v regionu Pardubicka a Chrudimska. Z toho důvodu, že ty stromy tu původně byly, byl kladen důraz na to, aby sem šly historické odrůdy zpět,“ potvrzuje správce parku Michal Voráč.

Z Ronova nad Doubravou má být město kaštanů. Výsadba začne už letos

Jedlé kaštany

Ronov nad Doubravou na Chrudimsku chce vsadit na jedlé kaštany. Několik nadšenců přesvědčilo radnici, aby se společně pustili do neobvyklého plánu. Ve městě a nejbližším okolí by měly stát nové aleje a sady plné kaštanů.

Prvního ovoce by se podle správce měli v zámecké štěpnici dočkat za pár let. „Dnes se dělají řezy, zapěstuje se korunka a některé vysokokmenné slivoně jsou nádherné a budou plodit dřív.“

Na výsadbu stromků se sešlo přes 200 dobrovolníků, rodiny s dětmi a do štěpnice se dál vrací. „Snad ty plochy budou využívány smysluplně a budou se tu konat pikniky, a ty rodiny s dětmi si sem najdou cestu a budeme se tady potkávat,“ zamýšlí se správce parku.

Štěpnice je volně přístupná. Až stromy vyrostou, správci počítají s tím, že každý bude moci ochutnat ovoce, které v obchodě nekoupí.

Spustit audio