Květiny vaši dovolenou v pohodě přežijí. Musíte si je ale vychovat

27. červenec 2021

Chystáte se vyrazit na dovolenou a máte starost o své pokojovky, nebo zahradu? I bez zálivky můžou rostliny přežít, když je na to připravíte.

„Každý si myslí, že když ta rostlina bude mít hodně vody, že to přežije. Já spíš doporučím dát květiny dál od okna, aby na ně nepražilo slunce, zalít a dát vodu na talířek pod květináč. Ale jinak s vodou nepřehánět,“ říká zahradník František Hlubocký.

Všeho moc škodí

Se zálivkou proto šetřete i před odjezdem na dovolenou. Stavět květináče do vany s vodou může být pro rostliny konečná. „Když je vody mnoho, uhnijí kořeny a ta rostlina se těžko vzpamatovává. Od přírody jsou rostliny vybaveny umíněním přežít kratší období sucha,“ vysvětluje František Hlubocký.

Byt - pokojové květiny - domov

Po návratu může být sice rostlina povadlá, pár listů žlutých, ale z toho se snadno dostane. „Po návratu stačí zalít, ale opět rozumně. Ta rostlina přijde k sobě, pak vezmeme nůžky a odstraníme špatné listy,“ radí zahradník.

Orchideje nezalévat

Kapitola sama pro sebe jsou falenopsisy, asi nejčastěji pěstované orchideje s krásnými barevnými květy. „Každý má představu orchidej, tropický prales, to musí být hodně vody. A to je nejčastější chyba. Orchideje nerostou na zemi, ale přichycené na kmenech, skalách a podobně. Ony jsou připravené přežívat bez vody. Orchideje tedy nezalévat, ale zhruba jednou týdně namočit na hodinu do kýble s vodou. Zásadně falenopsisy nesmí stát na talířku s vodou,“ říká František Hlubocký. Pro orchideje tedy vaše dovolená nebude žádný problém.

Květ orchideje rodu Phalaenopsis

Na zahradě je to bez zálivky větší problém. Když ale rostliny na několik dní sucha připravíte, zvládnou to. Nemusíte zalévat každý den, důležité je zalít zahradu pořádně.

„Tedy ne to každý den pobryndat vodou a jít od toho. Ty rostliny pak máme nevychované, ony si udělají kořeny těsně pod povrchem, protože dostávají každý den trochu vodu. Lepší je zalévat jednou za tři dny a pořádně, aby se ta voda prosákla dolů, a tím tu rostlinu donutíme pustit kořen. Před odjezdem pořádně zalijeme a pak už se jenom modlíme, abychom se nezdrželi tři neděle a u nás nebylo jenom 30 stupňů,“ říká František Hlubocký.

Zavlažovací vynálezy

Dobře posloužit můžou také různé vychytávky, které doma vyrobíte za pár minut. „Malé lahvičky po minerálkách. Ty se naplní vodou, místo zátky dáte tenoučké brčko, místo kapiláry a voda si ukapává a ukapává. A větší PETkou můžete zalévat okurky, nebo rajčata na zahradě.“

Spustit audio

Související