Labutí píseň Swordfishtrombones

25. srpen 2013

Ohlédnutí za albem Aftertaste, které je zřejmě posledním albem brněnských „kavárníků“

Dobrý večer.
Brno je zlatá loď,
za děvčaty z Brna choď,
hm, jsou hezké,
hm, a mladá….

Brno je zlatá loď – jak zpíval Ivan Mládek - nejen ohledně sličných děvčat ale i přes muziku. Zdejší hudební scéna je už dlouhé roky velmi výživná: matadoři Vladimír Václavek, Květy, Ty syčáci, Budoár staré dámy, Čankišou, ale i řada mladých uskupení jako Mucha, Fiordmoss, Boy… Minulý týden jsme si připomněli nakažlivý funk romského Gulo čaru, dnes vzpomeneme na Swordfishtrombones.

Ti existují od roku 1994 a záhy po svém vzniku se staly miláčky všech brněnských kavárenských povalečů. I mimo hranice moravské metropole na sebe výrazně upozornili debutem Amorous Fruit z roku 1998, který zaujalo poctivým lo-fi zvukem, barovou atmosférou a naléhavým zpěvem Miloše Rejska. Druhou desku Hunting Season pak produkoval Colin Stuart z Colorfactory. Od třetí řadové desky Blood & Milk kapela spolupracuje s producentem Dušanem Neuwerthem, který produkoval také poslední album Aftertaste.

Swordfishtrombones

To vyšlo před dvěma lety a zdá se, že bylo pro tyto milovníky Toma Waitse, od kterého si vzali svůj název, labutí písní. Už během natáčení se kapela málem rozpadla, dusné klima způsobilo i to, že se formace ve studiu v kompletní sestavě v podstatě nesešla. Personální uragán odnesl i basáka Martina Ponížila a přinesl náhradu v podobě Michala Moskovského. Kapelu dusil i nedostatek financí, vykradená zkušebna a další patálie. Přes to všechno vznikla v režii Dušana Neuwertha skvělá deska, která je tou nejlepší tečkou za bohatou kariérou této pozoruhodné brněnské kapely.

Swordfishtrombones - Aftertaste

302. Neon tedy věnujeme Sworfdishrombones a nabídneme vám otevřený rozhovor s kytaristou Karlem Krtičkou, který jsme tehdy u příležitosti vydání alba Aftertaste natočili.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.