Lanový park na Podhůře po 11 letech dosloužil. V lesích u Chrudimi plánují náhradu

16. prosinec 2020 10:45

Lanový park v Chrudimi končí. Atrakce v rekreačních lesích už dosloužila. A chrudimská radnice nepočítá s tím, že by se měl obnovit. Překážky tak ze stromů zmizí, ale možná budou mít jiného nástupce.

Lanový park se otevřel v polovině roku 2009 jako druhá atrakce svého druhu v kraji. Šplhat se tak tehdy musel naučit i ředitel Městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka. „Udělali jsme si veškeré zkoušky a certifikáty, takže já mám udělanou zkoušku instruktora lanového parku.“

Tisíce lidí v korunách stromů

Start byl raketový. Za část první sezóny si atrakci vyzkoušelo několik tisíc lidí. „Lanový park se nám opravdu povedl, návštěvnost a odezva byla obrovská. My jsme čekali, že tu projde za rok 2500 lidí, a i když nebyl otevřený celý rok, tak jsme tu měli 4000 lidí, což je skvělá věc,“ dodává Odvárka.

Čtěte také

Lanový park s dvacítkou překážek už ale přesluhuje. Díky údržbě vydržel ještě o něco déle, než provozovatelé čekali. Letošní sezóna okleštěná protikoronavirovými opatřeními ale znamená konec. Lana se sundají, konstrukce zbourají.

Chrudimská radnice má v plánu náhradu. Už ne lanový, ale rodinný park. „Je to taková soustava visutých lávek, prolézaček. Nemělo by to být tak fyzicky náročné jako lanový park, takže to bude více pro rodiny s dětmi,“ říká místostarosta Aleš Nunvář (Piráti). Celková cena díla by měla být zhruba šest milionů korun.

I kvůli velkým nákladům radnice s náhradou nepočítá hned. Nová atrakce by se na Podhůře měla objevit v roce 2022.

Spustit audio

Související