Singltrek na Podhůře je kvůli kůrovci zase zavřený

8. srpen 2019 15:15

Cyklistický okruh pod rozhlednou Bára u Chrudimi je zase zavřený. Lesníkům tam dělá velké problémy kůrovec. Kvůli likvidaci škod už tam byl vyhlášený zákaz vstupu vloni a platil několik měsíců. Teď se celý příběh opakuje znovu.

Uzavřený je singltrekový okruh v městských lesích na Podhůře. Trasa měří skoro dva kilometry, proplétá se mezi stromy a právě některé z nich kůrovec vloni napadl. Lesníci je museli nechat vykácet a odtáhnout. A úplně to samé se opakuje i teď. Kvůli bezpečnosti není možné cyklisty na okruh pustit. Platí tam zákaz vstupu.

Čtěte také

První uzavírka trvala několik měsíců, i když první odhad se pohyboval řádově v týdnech. Jenže postupně odumírají další a další stromy a také není snadné zajistit firmy, které likvidaci dřeva zajistí. Podobné problémy jsou totiž na řadě dalších míst.

Na trať nakonec cyklisti nemohli od loňského září do poloviny července. Singltrek tak nebyl v provozu ani měsíc a už je uzavřený znovu.

Cyklisté by se ale teď mohli na trať vrátit podstatně dřív než posledně. Provozovatelé uzavírku odhadují maximálně na měsíc. A omezení se týká vyloženě jen singltreku, kde pracuje těžká technika. Hned vedle je další atrakce pro cyklisty - pumptrek, ten zůstává v provozu. A přístupné zůstávají i ostatní cesty a stezky v městských lesích.

Spustit audio

Související