Objet sporné pozemky. Nová Chrudimská radnice chce vést cyklisty na Podhůru jinudy

28. únor 2019 09:15

Napravo, nebo nalevo? O cyklostezce do lesů na Podhůře se v Chrudimi mluví víc než deset let. Radnice se původně snažila prosadit variantu po levé straně silnice kolem letiště. Jenže se jí nepodařilo získat potřebné pozemky. Současné vedení Chrudimi proto uvažuje o tom, že plánovaná trasa povede jinudy.

Městu se celé roky nedaří dohodnout s majitelem klíčových pozemků na plánované trase. Ten v prostoru za technickými službami plánuje do budoucna postavit obchodní zónu a parcely nechce prodat, ale vyměnit. Na žádné směně se s ním ale minulé vedení Chrudimi nedokázalo dohodnout.

Kdo chce tedy do městských lesů na kole, musí jet kus po výpadovce na Seč. Ta je ale poměrně frekventovaná, takže to není zrovna bezpečné.

Když to nejde tudy,...

Chrudimská radnice chce prověřit, jestli by nebylo jednodušší dostat cyklostezku na opačnou stranu silnice a vést jí kolem civilní části letiště. Stačilo by vyřešit část trasy. Další úsek by Chrudim získala tak, že by využila současnou silnici. Má totiž příslib, že hejtmanství trasu nechá přeložit a postavit novou silnici.

Sázet, nebo nesázet? Silničáře v Chrudimi drží v šachu statisícové pokuty

Třešňová alej na Prostějovsku

Silničáři mají problém kvůli pokáceným stromům u Chrudimi. Vykáceli stromořadí kolem cesty směrem z Chrudimi na Podhůru a chtěli vysadit nové. Když to udělají, hrozí jim pokuta. A když to neudělají, hrozí jim pokuta ještě vyšší.

„Místo dvou serpentýn tam bude jedna táhlá zatáčka. Je potřeba, aby město jednak změnilo územní plán u té nové trasy a další věc je, že město musí vyhotovit projektovou dokumentaci do územního řízení a projít územním řízením. A máme přislíbeno od kraje, že pokud to takto bude, tak kraj silnic postaví,“ řekl starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Na narovnání trasy kolem letiště by se podle chrudimské radnice mohlo začít pracovat přibližně za tři roky. A velmi předběžný odhad ceny je víc než 40 milionů korun. K samotné cyklostezce zatím žádný termín neexistuje.

Související