Lávka přes Labe v Přelouči je opravená. Lidé na ni přesto nesmí

18. leden 2024 10:58

Lidé z Přelouče a okolí stále nesmí vstupovat na opravenou lávku přes Labe. Město počítalo s tím, že ji s příchodem nového roku otevře, ale to se nestalo. Zavřená je při tom od srpna. 70 m dlouhé přemostění propojuje Přelouč se rekreačním územím Slavíkových ostrovů a je klíčovou spojnicí i pro lidi z okolních obcí.

Lávka je nadále uzavřená, protože pořád čeká na kolaudační razítko. A bez povolení nemůže radnice lávku pro pěší otevřít. Podle aktuálních informací zatím kolaudační řízení není ukončené. Přeloučští úředníci například čekali na potřebná vyjádření hasičů, policie a dalších složek státní správy v zákonem daných lhůtách.

Po lávce zřejmě v únoru

To už je sice vyřízené, teď se ale ještě čeká na zhotovitelskou firmu, která musí pro kolaudaci lávky dodat důležité dokumenty na stavební úřad. Potvrdil to Štěpán Bartoš z odboru majetku. On očekává, že povolení k užívání lávky by se měli dočkat koncem ledna. Lávka by tak mohla být v provozu od začátku února, tedy asi o měsíc později než město předpokládalo.

Nedočkavci ale po lávce chodí už teď a zákaz vstupu ignorují. Radnice v Přelouči proto vyzvala lidi, aby zákaz vstupu respektovali a na opravenou lávku zatím nechodili. Reagovala tak na případy, kdy někteří nenechavci odsouvali z předpolí mostovky přistavené zátarasy. Oplocení při vstupu na lávku už  muselo město opakovaně opravovat.

Lávku přes Labe začali v Přelouči opravovat v srpnu 2023. Při kontrolách se totiž zjistilo, že všechny tři původní betonové pilíře jsou v havarijním stavu a pokud má být lávka funkční musí do ní město investovat a závadu nechat odstranit. A jedinou cestou bylo staré podpěry zbourat a v říčním korytě postavit úplně nové. Práce trvaly od srpna do prosince a Přelouč za ně utratí asi 14 milionů korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související