Několikaměsíční uzavírka lávky přes Labe v Přelouči má skončit ještě letos

12. prosinec 2023 08:10

Lávka přes Labe v Přelouči na Pardubicku bude zase brzy v provozu. Spojnice ke Slavíkovým ostrovům je uzavřená od září kvůli opravám spodní části stavby. Byla totiž v havarijním stavu a město muselo rychle sjednat nápravu. Staré a poškozené betonové pilíře nechalo odstranit a v říčním korytu postavila firma úplně nové tak, aby lávka byla pro lidi znovu bezpečná. 

Město už na podzim slibovalo, že lávku pro pěší po opravách zprovozní do konce letošního roku. A podle aktuálních informací by slib mělo dodržet, přestože dělníci ještě dodělávají zemní práce. Potvrdil to stavební dozor Štěpán Bartoš z městského úřadu v Přelouči, podle kterého ale musí chodci počítat s možností, že ještě nebudou úplně hotové přístupové cesty k lávce. Stavbaři je alespoň provizorně zpevní, aby lidé přemostění mohli využívat.

Původní pilíře, které lávku nesly, bylo kvůli špatnému stavu nutné zbourat. Situaci vyhodnotil statik, který stavbu z roku 1958 opakovaně v uplynulých několika letech kontroloval. Pokud by radnice k opravám nepřistoupila, musela by časem lávku nechat zavřít úplně.

Proč ne nová lávka?

Na novou ale neměla peníze, a tak zvolila cestu opravy a úplné výměny podpěr. Podle místostarosty Přelouče Ivana Moravce (STAN) hrála roli ještě jedna věc: „Tady je plánováno, že se bude dělat splavnost řeky, a my pořád nevíme, kudy to povede, tak kdybychom budovali novou lávku a pak ji za 10 let museli bourat, to by ekonomické nebylo.“

Tři nové pilíře ale bude firma muset ještě opevnit, což teď kvůli zvýšenému průtoku vody v řece není možné. Definitivně by tak zakázka za 14 milionů měla skončit až na jaře.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související