Lázně Bohdaneč si hýčkají pardubický trolejbus. Chtějí mu dát víc prostoru

31. leden 2024

Lázeňské město si představujeme jako poklidný kout. Pokud ale přes něj jezdí kamiony, je po klidu. V Bohdanči se teď přece jenom situace zlepšuje.

„Počty kamionů jsou dnes v jednotkách oproti dřívějším tisícům. Dohlíží na ně městská policie. Bez ní by takový výsledek nebyl. Líbilo by se nám, kdyby tato doprava dál klesala ve směru od Přelouče na Hradec Králové,“ říká starosta Lázní Bohdaneč Josef Štěpanovský.

Pomůže kruhák?

V Bohdanči dlouhodobě vzhlížejí k výstavbě kruhového objezdu u Rybitví. Pak by se dal úplně zakázat vjezd kamionů do města ve směru od Semtína a Pardubic. „V této věci bohužel moc velký posun nenastal. Výstavba se zasekla na výkupu pozemků pod budoucí křižovatkou. Zástupci Pardubického kraje jako vlastník komunikace zatím nehodlají akceptovat soukromým subjektem navrženou výkupní cenu a dál o ní jednají. Věřím, že se jim to povede.“

Starosta Lázní Bohdaneč Josef Štěpanovský

Většina subjektů, která v Lázních Bohdaneč kandidovala do posledních komunálních voleb, měla v programu rozšíření trolejbusové linky. „Minulý týden jsme jednali se zástupci Pardubického kraje, jestli umožní položení silového kabelu vedle cyklostezky do Rybitví. Chceme tam vybudovat veřejné osvětlení. Dopravní podnik by posílil trakční vedení. K nám by pak mohly jezdit parciální neboli bateriové trolejbusy a obsluhovat další lokality našeho města. V příštím roce by se to mohlo podařit,“ doufá Štěpanovský.

Osvědčilo se zavedení kamer v ulicích? Co si město slibuje od další etapy výměny veřejného osvětlení? Platí, že největší investicí letošního roku bude stavba multifunkčních učeben v základní škole? Bude někdy první a druhý stupeň na jednom místě? A na kdy se chystá tradiční jarní spouštění lázeňských fontán? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související