Lenka Štěrbová si na Seči doplavala pro titul na 10 km

28. červen 2020 21:07

Mistry republiky v dálkovém plavání na 10 kilometrů se stali Jan Micka a Lenka Štěrbová.

Český rekordman v dlouhých bazénových disciplínách porazil na Sečské přehradě o půl sekundy Matěje Kozubka. Štěrbová předčila o téměř tři sekundy Alenu Benešovou, i když na jaře dělila čas nejen mezi trénink a studium medicíny, ale také služby v nemocnici Na Bulovce, kde pomáhala s testováním na koronavirus.

Sázka na kvalitu

„Objemově jsem z časových důvodů měla natrénováno méně než jindy, proto jsme se s trenérem Janem Srbem zaměřili především na kvalitu. Věděla jsem, že největší soupeřky budou mít naplaváno víc než já, a že je nebudu moct utrhnout hned na začátku. Protože neměly zájem udávat tempo, rozhodovalo se až v posledním dvoukilometrovém okruhu a v něm se mi podařilo prodat rychlostní přípravu z posledních týdnů,“ uvedla Štěrbová v tiskové zprávě.

Plavkyně Lenka Štěrbová

„Potom, co se zhroutila celá letošní mezinárodní sezona, pro mě mistrovství republiky na olympijské desítce bylo nejdůležitějším závodem celého léta,“ řekl plavkyně, která v roce 2009 právě na Seči získala ve 14 letech první seniorský domácí titul.

Micka vybojoval zlato těsně, o jeho prvenství v těsném finiši rozhodl dohmat. „Měl jsem daný cíl, aby mi soupeři neujeli a snažil se držet Matěje Kozubka. Ke konci jsem se mu snažil ujet, ale to se mi nepodařilo. V cíli byl Matěj dřív, jenže mu nevyšlo tempo a díky tomu jsem ho přehmátl,“ dodal Micka.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související