Lesopark nedaleko Svitav nazývaný před válkou Háj hrdinů je nyní hájem Oskara Schindlera

21. srpen 2018
Česko – země neznámá

Svitavy v Pardubickém kraji byly až do konce druhé světové války převážně německým městem, s bohatým kulturním i sportovním životem. Svůj volný čas trávili lidé ze Svitav i v parku vzdáleném asi tři kilometry od centra města. Kdysi to bývalo oblíbené výletní místo s altánkem, rybníčkem a kaplí. Svitavské německé spolky a bohatí občané v něm stavěli pomníky, které měly připomínat hrdinství svitavských rodáků. Proto se pro něj vžil název Háj hrdinů.

Z pomníků toho dnes moc nezbylo, z větší části byly zlikvidovány po odsunu německého obyvatelstva ze Svitav. Po válce se do tohoto prostoru nastěhovali skauti a háji se pár let říkalo skautský. V padesátých letech byl ale Skaut rozpuštěn a park nedaleko Svitav obsadily pionýrské organizace, pořádala se zde různá setkání, často sportovního charakteru.

Původně se ale tomuto místu říkalo Šibeniční les, protože na jeho okraji stála šibenice a život na ní ukončil nejeden odsouzenec z nedalekých Svitav. V kraji se tradují pověsti, že když vedli odsouzence na popravu, zastavili se v zájezdním hostinci U Jelena, kde dostal poslední jídlo před popravou. Legenda je to sice líbivá, ale poslední poprava se u Svitav konala v 16. století, tedy v době, kdy hostinec ještě nestál.

Svitavy, německy Zwittau, bylo z absolutní většiny německé město s bohatým společenským životem. Lidé byli zvyklí ve volném čase chodit do Háje hrdinů na procházky, pořádaly se zde sportovní utkání i různé městské slavnosti.

Po první světové válce, kdy se mnoho svitavských mužů z fronty nevrátilo, začal místní sportovní klub stavět svým padlým kamarádům památeční pomníky. Ten největší, sedmimetrová kamenná mohyla s nábojnicí z italské fronty na špičce, stojí v háji dodnes. Kovové desky s nápisy z ní ale zmizely. To že byl háj posetý dalšími menšími pomníky, je možné poznat podle ostrůvků trvalé zeleně. Bývalo totiž zvykem okolí pomníků osadit stálozelenou rostlinou barvínkem. Většina kamenných pomníků zmizela, některé hned po odsunu Němců, o zbytek se v následujících letech postarali zloději a vandalové. Ostrůvky barvínku ale v lese zůstaly.

Součástí háje býval i malý rybník porostlý lekníny, dnes je to vysychající louže a jeho zašlou slávu připomíná jen letopočet umístěný zboku na kamenné hrázi. Podobně dopadl i altánek, odkud se kdysi měšťané kochali pohledem na své krásné město. Zbyl z něj jen pahorek a pár kamenů z rozvalených základů.

Šibeniční les se tak přes Háj hrdinů a skautů stal hájem Oskara Schindlera, kdy v něm byl v roce 1997 postaven hotel, připomínající tuto slavnou svitavskou osobnost. Dnes hotel chátrá stejně jako zbytek lesoparku, kontroverzní postava Oskara Schindlera příliš štěstí tomuto místu nepřinesla.

autor: KSA
Spustit audio