Letiště v Pardubicích po celosvětové krizi v letectví opět ožívá

17. červen 2021 10:17

Celosvětová epidemie koronaviru ochromila během posledního roku a čtvrt mnoho odvětví. Jedním z nejzasaženějších byla letecká doprava, jejíž objem se během pandemie výrazně snížil. Krize zasáhla i letiště v Pardubicích. Zájem o lety z východních Čech ale teď v létě roste.

Velmi důležité je, že se letišti podařilo udržet pravidelné linky. Létají pravidelné celoroční linky na Ukrajinu - do Kyjeva a Lvova, a s letním letovým řádem se přidal opět i irský dopravce Ryanair s pravidelnou linkou do španělského Alicante.

Konkrétně právě o lety na Pyrenejský poloostrov je letos takový zájem, že Ryanair přidá další spoje. Řekl to ředitel civilní části pardubického letiště Ivan Čech. „Alicante, tam máme přidané další rotace, protože je víceméně stále plné a to už máme nasmlouváno a už máme přidáno v letovém řádu, že se teď bude létat pondělí, středa, pátek.“

Turecko s otazníkem

O dovolenkové destinace, kam létají takzvané charterové lety, je podle Ivana Čecha také velký zájem. Aktuálně z Pardubic vypravují cestovní kanceláře spoje do bulharského Burgasu a létá se také na řecký ostrov Rhodos. V letovém řádu se počítá i se spoji do Turecka, ale ty zatím nelétají.

Letadlo společnosti Wizz Air v Pardubicích

„Co se týká letních destinací, tam máme teď trošičku problém s Tureckem. Protože Turecko není v Evropské unii a ten covid pas tam úplně neplatí a Turecko je zajímavá destinace, která se dobře prodává, tak uvidíme, jak se to vyvine.“

Podobný problém je i u pravidelných linek na Ukrajinu, jelikož Ukrajina není v Evropské unii, a tak pravidla pro cestování do třetích zemí jsou jiná než pro cesty po Schengenském prostoru. Proto je určitě před plánováním takové cesty lepší si zjistit, jaká pravidla aktuálně platí.

Pochroumaná ekonomika letiště

Letiště je dlouhodobě ve ztrátě několika desítek milionů korun a nezlepší to nejspíš ani letošní sezóna. Stejně jako loňský rok, tak i ten letošní byl výrazně ovlivněný pandemií covidu-19, kdy prakticky nic nelétalo, lidé nikam necestovali, takže se nedá předpokládat, že by se kumulovaná ztráta letos nějak výrazně snížila.

Společnost EBA, která civilní letiště v Pardubicích provozuje je ze dvou třetin vlastněná městem, z jedné třetiny krajem a oba akcionáři už na začátku letošního roku avizovali, že jsou připravení letišti pomoct krizi a případné ztráty nějak vyřešit.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související