Letošní deštivý rok pomohl i některým vzácným rostlinám v Pardubickém kraji

14. říjen 2020

Po suchých letech deštivý rok. A pro Pardubický kraj to platí dvojnásob. Velké množství srážek způsobilo problémy třeba zemědělcům nebo lidem z oblastí, které zasáhly přívalové deště. Prospělo to ale třeba některým vzácným rostlinám, které kvůli suchu skoro vymizely.

Potvrdila to i botanička Naďa Gutzerová: „Vyrostlo a kvetlo mnohem víc vstavačovitých, to jsou naše domácí orchideje a teď na podzim poměrně hodně hořců a hořečků.“

Pro Gutzerovou připravila bohatá porce děště zajímavou sezónu. V přírodních rezervacích napříč krajem se tak objevují vzácné druhy, u kterých nebylo jisté, jestli období sucha přežijí.

„Zatímco během těch suchých let na těch lokalitách byl problém třeba některé druhy ověřit, tak letos naopak je těch rostlin na té lokalitě mnohem víc, jsou pěkně narostlé.“

Houby v úkrytu

Orchideje a hořečky jsou na vzestupu, vzácné houby se naopak zase schovávají. Díky horku se v posledních letech začaly do Pardubického kraje stěhovat teplomilné druhy, které tu nejsou zrovna typické.

Boletus satanas - hřib satan

„Předchozí roky, kdy se objevovalo hodně barevných hřibů i těch, které tu nebyly běžné, opravdovým hřibem satanem počínaje přes hřiba Fechtnerova a podobné houby běžně v městských parcích se objevují v posledních letech muchomůrky šiškovité nebo hřiby medotrpké,“ říká mykolog Pavel Brůžek.

Houby ale tentokrát zůstávaly často ukryté pod zemí, vysvětluje Pavel Brůžek. „Zřejmě pro spoustu míst bylo vody až moc a houby netvořily plodnice, spíš rostly v myceliích a podobně.“

Podle meteorologů bylo letošní léto nejdeštivější za posledních deset let. V Pardubickém kraji pak napršelo tolik vody, jako v povodňových letech 1997 a 2002.

Spustit audio

Související