Levanduli do lineckého, zázvor do piškotového. Ozvláštněte tradiční těsta podle Josefa Maršálka

Jaká nejrůznější koření se dají přidat do sladkých těst, abyste získali zvláštní chuťový zážitek? Překvapte své nejbližší i hosty.

Linecké těsto - můžete přidat nastrouhanou fazoli tonka, čínské koření pěti vůní, mleté nové koření, sušenou levanduli či hřebíček. Zajímavostí je libanonský sumak (prášek kyselé chuti z umletých plodových palic vyššího keře škumpy koželužské), do kterého se někdy přidává i granátové jablko.

Kynuté těsto – nebojte se přidat anýz, fenykl, sušený zázvor nebo nové koření.

Piškotové těsto - dáváme kurkumu, zázvor, fazoli tonka, vanilku, ale i šafrán.

Perníkové těsto – můžeme s úspěchem přidat nahrubo drcený pepř, stejně jako nové koření, badyán či lékořici.

Skořici dáváme všude tam, kde máme kávu, čokoládu nebo kakao. Vanilka se hodí úplně všude.

Nevíte si rady s tonkou? Zlaté pravidlo praví, že ji dáváme všude tam, kam bychom jinak přidali vanilku. Neočekávejte ovšem stejný chuťový zážitek. Ten bude úplně jiný. Bude vonět po hořkých mandlích, třešňových jádrech anebo meruňkové pálence.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.