Lichkov

30. říjen 2011

Řada obcí působí na první pohled obyčejně, možná až nezajímavě. Možná, že takový dojem dělá na řidiče nebo cestující i Lichkov na Orlickoústecku, který najdeme na cestě ze Žamberka do Králík. Když se tady ale na chvíli zastavíme a začneme se zajímat víc, asi se budeme docela divit.

Obec leží v kopcích a působí dost nenápadným dojmem. Ale když ji poznáte zblízka, zjistíte, že o životě tady, o minulosti, současnosti i budoucnosti Lichkova se dá mluvit skoro celou hodinu. Proto následující hodina bude patřit právě Lichkovu. Je tu další Posvícení českého rozhlasu Pardubice. V Lichkově natáčel Martin Karlík.

0:00
/
0:00

Radioaktivní pramen, pašerácká stezka, sklárny, nanuky, fotbalový tým, který draftuje hráče v cizině. No je toho hodně, co může nabídnout.

autor: mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.