Lidé v Pardubicích osedlali sdílená kola. Za měsíc je využily tisíce cyklistů

17. červenec 2020 10:36

Lidí, kteří po Pardubicích jezdí na sdílených modrošedých kolech, přibývá. Zatímco projekt Rekola před několika lety pro nezájem lidí skončil, nový systém Nextbike je zatím úspěšný. Funguje dva měsíce a do systému se přihlásilo už přes tři tisíce uživatelů.

Zatímco u Rekol bylo nutné si zaplatit každou jízdu buď samostatně, nebo si předplatit celý měsíc, nový systém funguje jinak.  15 minut jízdy má každý zdarma a za kolo platí až po uplynuté této doby. Stačí si stáhnout do mobilu aplikaci, její pomocí kolo odemknout a odjet. Když bude uživatel potřebovat kolo na delší dobu, zaplatí za každou další půlhodinu 20 korun.

Kdo by chtěl využívat kolo často, může si předplatit měsíční tarif, který jízdu zdarma prodlouží na 45 minut. Lidé by kola nextbike neměli nechávat, kde je to napadne, ale jen na určených stanovištích.

35 parkovišť je jen začátek

Provozovatel i město tak chtěli předejít tomu, že se budou kola povalovat všude po městě, takže společně vytipovali 35 stanovišť, kde jsou kola u městských stojanů a kde si je lidé můžou půjčit a zas je na některé z těchto míst vrátit.

Sdílená kola nextbike v Pardubicích. Prvních 15 minut jízdy je zdarma

V některých částech města stanoviště ale zatím nejsou. „Je pravdou, že těch stanovišť je jenom 35, je to málo. Ale my jsme ve zkušebním režimu, plánovaný počet kol pro Pardubice není sto, ale dvě stě, takže tam se do budoucna počítá s tím, že těch stanovišť by bylo minimálně dvakrát tolik,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

7400 jízd za první měsíc

Přihlášených uživatelů je v Pardubicích přibližně 3000, aktivně si kola půjčuje asi polovina uživatelů. Třeba jen v červnu zaregistroval provozovatel skoro 7 400 výpůjček. A protože zároveň sleduje, odkud si lidé kola půjčují a kde je nechávají, víme také, že největší zájem mají cyklisté u nádraží, u univerzitní knihovny a u obchodního paláce. A většinou lidé jízdu stihnou za 15 minut, takových uživatelů je přes 80 procent.

Jsou ale i lidé, kteří kolo využívají i několik hodin, říká Kvaš: „Mě osobně překvapil počet výpůjček nad tři hodiny. Je tam i poměrně vysoké procento lidí, kteří si kolo půjčí na celé dopoledne.“

Kdy si lidé v Pardubicích půjčují kola nextbike nejčastěji? Dopoledne a hlavně večer (data za červen 2020)

Ze statistiky provozovatele vyplývá také to, že si lidé obvykle půjčují kola kolem 9. hodiny dopoledne a po poledni. Vůbec největší zájejm je ale mezi 18. a 20. hodinou. Zajímavé je také srovnání se sousedním Hradcem Králové, kde si lidé půjčili kolo 5000 krát, což je o třetinu méně než v Pardubicích.

Radnice do budoucna chystá podobný systém sdílení i koloběžek, a to také na vybraných stanovištích, aby se nepovalovaly po chodnících.

Související