Rekola: Do školy i do úřadu na sdíleném růžovém kole

31. červenec 2014

S prvním srpnovým dnem se v ulicích Pardubic objeví růžová kola. Jejich majitelkami nejsou žádné blondýny, které chtějí sladit doplňky, ale sdružení Rekola.

To nabízí k půjčení bicykl každému, kdo má zájem. Jak to bude všechno prakticky fungovat, to přišla do studia Českého rozhlasu Pardubice vysvětlit koordinátorka projektu Aneta Jelínková.

„V první fázi bude jezdit po městě zhruba dvacítka kol. Další kousky budeme doplňovat postupně. Ideálně bych jich mělo být čtyřicet,“ vysvětluje Aneta Jelínková.

Pardubice jsou pro cyklistiku stvořené

Pro zapůjčení kola stačí vlastnit chytrý telefon, stáhnout aplikaci Rekola a zaplatit účastnický poplatek. Výhodou je, že ten, kdo je zaregistrovaný, může používat i kola v Praze, Brně nebo Olomouci.

„Kola jsou růžová. Mají na rámu pod sedlem svá identifikační čísla. A jsou na nich značky Rekola,“ říká Aneta Jelínková. Najdeme je především v centru města.

Workshop Rekola: dobrovolníci dávají život růžovým sdíleným kolům

Pokud se chcete svést, měli byste si přečíst pravidla používání. Celý projekt stojí na určité důvěře, že kolo vrátíte včas a na místa v zóně sdílení.

„Jsou tu i výjimky, kde je za určitých okolností si půjčit kolo i na dva dny,“ dodává Jelínková.

Krok za krokem

  • zaregistrujte se na www.rekola.cz

  • zaplaťte účastnický poplatek na měsíc nebo rok

  • stáhněte si do chytrého telefonu aplikaci Rekola

  • najděte si přes aplikaci ve svém okolí kolo

  • kód k zámku dostanete přes sms

  • jeďte na kole, kam potřebujete

  • zamkněte kolo do jakéhokoliv stojanu

  • pošlete sms, kde jste kolo nechali

Kdo by chtěl přispět do fundusu projektu svým pojízdným kolem, má možnost. Stačí, když se obrátí na koordinátory projektu Rekola. Na oplátku dostane možnost kolo pojmenovat a podle technického stavu kola získá i přístup do aplikace a tudíž využívání kol na určitý čas zdarma.

V současné době sdružení Rekola pracuje i na verzi jednorázových výpůjček.

autor: PRO
Spustit audio