Lidová dobrota k pivu. Připravte si zelňáky jako od babičky

Bramboráky už zná každý, ale vyzkoušeli jste brambory nahradit kysaným zelím a osmažit si zelňáky? Jak na to poradil šéfkuchař Vít Fiedler z restaurace Na faře v Dubenci na Královéhradecku. Restaurace se nachází v nádherném prostředí staré fary, která už neslouží svému účelu, ale nabízí ubytování a jídlo hostům.

Zelňáky

1 sklenice bílého kysaného zelí
hladká mouka
2 vejce
medvědí česnek
sůl
pepř
klobása (ideálně nepříliš chuťově výrazná)
cibulce
olej

Postup:

Zelí scedíme a dáme do větší misky. Nekrájíme na menší kousky, protože jinak se budou zelňáky hůře tvarovat. Přidáme jedno vejce, medvědí česnek (může být i sušený, ale je lepší čerstvý), osolíme, opepříme a promícháme.

Smažíme dozlatova na mírném ohni, aby se zelňáky dostatečně prosmažily

Na rozpálenou pánev s olejem nasypeme najemno nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou klobásu, kterou orestujeme. Následně cibuli s klobásou přidáme do mísy spolu s druhým vejcem, přisypeme mouku a vypracujeme těsto, z kterého vytvarujeme placky a osmažíme v oleji. Smažíme dozlatova na mírném ohni, aby se zelňáky dostatečně prosmažily.

Podávat můžeme s dipem ze zakysané smetany s česnekem a čerstvou pažitkou.

Dip

zakysaná smetana
česnek
čerstvá pažitka

Zelňáky musí chytit zlatavou barvu

Postup:

Česnek prolisujeme, pažitku nasekáme a vše promícháme se smetanou. Osolíme a opepříme podle chuti.

Vít Fiedler

Vyučil se v Nové Pace obor kuchař- číšník. Tři roky pracoval ve Špindlerově mlýně v Krkonoších a od června roku 2015 je v Dubenci. V kuchyni se kolem plotny motal už ve 12 letech a vaření ho bavilo. Koukal pod ruce mamince a pomáhal i babičce. Dnes na oplátku vaří on jim. Miluje flank steak a preferuje pomalé vaření – třeba hovězí líčka na víně nebo kančí se šípkovou. Je mladý a odhodlaný.