Litošice by mohla odříznout obří obora s divočáky

18. duben 2018 14:50

Obyvatelům Litošic na Pardubicku vadí ploty. Jejich domy svírají oplocené pastviny, sady a obory a stavba další je teď v plánu. Soukromá společnost chce vedle obce oplotit rozsáhlý kus lesa, aby z něj udělala oboru pro divoká prasata.

V obci Litošice pod svahy Železných hor se zvedla vlna rozhořčení. Místním vadí, že by mohli přijít o velký kus lesa, který je vyhledávaným rájem houbařů a milovníků přírody. Akciová společnost Enlino z něj plánuje udělat oboru pro divoká prasata a území o celkové rozloze 330 hektarů chce kolem dokola oplotit.       

„Lidi jsou šťastný, přijedou si sem, zahoubaří si a projdou se a jedou domů.“ Jenže to by mohlo skončit, myslí si obyvatelka Lenka Stehlíková. Do Litošic se přistěhovala před dvěma lety, právě kvůli tomu, aby měla blízko k přírodě, a teď se bojí, že kvůli možné oboře pro divočáky přijde o vycházky do lesa. „To by byla katastrofa, to potom ztrácí smysl. Obec tady doslova umře,“ dodává.

Oplocené plochy v okolí Litošic (červeně plánovaná obora s divočáky, filaově stávající pastviny oplocené elektrickým ohradníkem)

První pokus nevyšel

Podle místních je les oázou klidu i pro lidi z okolních obcí a měst, tedy když v něm zrovna netěží dřevo lesníci. Rozsáhlé území patří společnosti Enlino, která mimo jiné vlastní zámek v nedalekých Žehušicích. Vloni se ale pokusila stavět oplocení pro lesní oboru načerno, řekl nezávislý místostarosta Litošic Petr Březina. „Zůstaly tam díry, které vyvrtali v roce 2017, když se pokoušeli o černou stavbu, která byla zastavená.“

Firma se svého plánu nevzdává ani teď, místním ale vadí, že s nimi oficiálně nikdo z jejích zástupců nejednal. „My jsme si ten záměr a plány dozvěděli od firmy, která zpracovává projektovou dokumentaci,“ dodává místostarosta, který se obává, že obora uzme nejcennější kus přírody a lidem znemožní volný průchod krajinou.

Červená pro migrující zvěř

Podle ředitele východočeské Agentury ochrany přírody a krajiny Josefa Rusňáka by měla vliv i na migrující zvěř. „Železné hory jako hřeben je vymezen jako jeden ze zásadních migračních koridorů a tady by došlo k jeho totálnímu přetnutí.“

S případným vznikem obory nesouhlasí ani Národní Geopark Železné hory, na jejím území jsou totiž geologicky zajímavé útvary jako třeba Vlčí skála, řekl mluvčí Jan Doucek. „Kdyby tam vznikla obora tohoto rozsahu, tak samozřejmě nenávratně dojde k znepřístupnění dost zajímavých a možná odborně cenných lokalit.“

Vlastník lesa v akciová společnost Enlino se nechtěla k celé věci oficiálně vyjádřit, předseda představenstva Miroslav Ludvík nepřistoupil ani na osobní schůzku.  Jestli les bude moct les firma oplotit, o tom budou možná ještě letos muset rozhodovat úředníci v Přelouči.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio