Lodní šroub a dál nic? Josef Ressel toho má na kontě víc

27. červen 2017

Ze školy si dobře pamatujeme spojení Josef Ressel a lodní šroub. Český vynálezce, který změnil svět, ale dokázal objevit taky další praktické věci. Připomenout by to měl mezinárodní projekt.

„Když bychom o něm mluvili jenom jako o vynálezci lodního šroubu, velmi bychom zúžili problematiku, kterou se celý život zabýval. Trochu v pozadí zůstaly jeho jiné vynálezy jako optický telegraf, lis na olej, kuličkové ložisko, potrubní pošta, otáčivé jeviště a mohli bychom pokračovat,“ vypočítává předseda spolku Ressel Jiří Kotyk.

Z Chrudimi do Lublaně

Půlroční mezinárodní projekt startuje ve čtvrtek v Chrudimi. Stane se tak přesně v den 224. výročí jeho narození. „Projde nejenom Českem, ale i dalšími zeměmi. Josef Ressel působil taky v Rakousku, v Itálii, v Chorvatsku, ve Slovinsku. Přes prázdniny se tedy vydáme po jeho stopách. Navštívíme místa, kde jsou třeba i naučné stezky. Připomeneme tak jeho osobnost,“ říká za organizátory Kateřina Nohavová.

Podle ní se v září akce vydá do Vídně. V říjnu by její účastníci chtěli odhalit pomník v Lublani, pro změnu v den 160 let od vynálezcova úmrtí. „Z naší iniciativy ho tamní radnice zrekonstruovala. Postupně sbíráme materiály jako videa, fotografie a další informace. Dokončujeme dokument o Josefu Resselovi a zároveň taky knihu Zakladatelé dopravy, kde budou i další velikáni dopravy původem z Pardubického kraje. Na konec listopadu chystáme galavečer.“

Pocta Josefu Resselovi je součástí Dopravního festivalu. Ten má za cíl zastřešit různé projekty zaměřené na dopravu. „Poděkování zaslouží město Chrudim. Pro uctění Resselovy památky udělalo už dřív velmi mnoho. Nechceme být vnímaní jako nějací vetřelci, kteří se snaží uchopit odkaz Josefa Ressela. Chceme ho ukázat jako velkého Evropana,“ upozorňuje za spolek Ressel Jiří Kotyk.

Pamětní deska na Resselově rodném domě
autor: MAL
Spustit audio