Lymfatické masáže nejsou módní senzace, ale osvědčená metoda, která pomáhá

24. leden 2017

Nebojte se bolesti. Lymfatická masáž je bezbolestná zdravotní masáž, která spočívá v jemném hnětení pokožky. Tento druh masáže vyhledávají lidé, kteří chtějí zhubnout nebo mají otoky, celulitidu, cítí se unavení a bez energie. Ale nejlepší je přijít preventivně. Ne až ve chvíli, kdy lymfa přestává fungovat.

Díky lymfatické masáži se rozproudí lymfa v těle, což je základní podmínka správného fungování organismu. Lymfa je tekutina, která rozvádí živiny do těla. Na druhou stranu sbírá odpadní látky z těla a odvádí je močí pryč. „Správně se neříká masáž, ale drenáž, protože se provádí na sucho,“ upřesňuje masérka Jaroslava Krištofová a doplňuje: „Normální člověk má v těle šest až sedm litrů lymfy. Nemocný člověk může v sobě mít až sedmdesát litrů!“

Co se stane, když lymfa stagnuje

V těle se usazují škodliviny, člověk se cítí unavený, je zavodněný, oteklý. Na hýždích, vnitřní straně stehen, na břiše i na bocích se tvoří otoky a celulitida. Lymfatické masáže pomohou lymfu znovu rozhýbat. Rozhodně ale nestačí jedna masáž. Základem je pět masáží zaměřených na nohy, teprve potom se může přistoupit k celkové lymfatické masáži.

Mezi ruční a strojovou lymfatickou masáží je velký rozdíl

Stroj se nafukuje a vyfukuje v určitých intervalech a nikdy nemůže nahradit ruční práci. Pokud máte křečové žíly nebo jiné rány, je strojová lymfatická masáž nebezpečná. Masér vidí, čemu je třeba se vyhnout. Strojová masáž vám toto nezaručí.

Otevření lymfatických cest je základním a prvním krokem, který je třeba provést. „Pokud vám někde nasadí masážní kalhoty bez jakéhokoliv prohmátnutí uzlin, je to špatně. Pokud se lymfatické cesty neotevřou, veškerý odpad se vrací do oběhu a může se usazovat na vnitřních orgánech. Lymfa se otevírá jemným tlakem maséra na krku, v podpaží a v tříslech.“ Upozorňuje Jaroslava Krištofová. Pokud je lymfatická masáž provedena neodborně, může poškodit celé tělo. Nebojte se zeptat maséra, zda má certifikát o absolvování kurzu.

Jdete na lymfatickou masáž? Nemusíte chystat nic speciálního

Stačí se svléknout do spodního prádla, pokud se dělá celková masáž, sundávají si ženy podprsenku. Lehnete si na záda, lymfatické cesty se uvolní a začíná se od stehen, ne jak je zvykem u klasických masáží od spodu. A hodně se během masáže pije. Je to proto, aby se podpořil odvod škodlivých látek močí.

Po první masáži se nemusíte cítit dobře

Pokud je tělo zanesené, po absolvování masáže se začne čistit. „Může se dostavit průjem, vyrážka, pocení, a také se uvolňují různé bloky v těle. Ty se pak projeví například bolestmi zad. Ale po opakované masáži se celkový zdravotní stav zlepšuje.“ Říká masérka Jaroslava Krištofová.

autor: jsl
Spustit audio