Majitel už s Bohemií nepočítá. Hotel by mohla koupit Chrudim

15. červen 2023

Chrudim začíná vyjednávat o možném odkoupení hotelu Bohemia. Po nedokončené rekonstrukci zůstává uzavřený už deset let. Městu se nedaří se současnými majiteli dohodnout na jeho zprovoznění. Patová situace by mohla mít možná trochu překvapivé řešení - hotel si koupí sama Chrudim.

Komplikace začaly v roce 2013. Na přestavbu hotelu měli tehdejší vlastníci slíbenou evropskou dotaci 43 milionů korun. Ale krátce po začátku úprav dorazila policie a práce se zastavily. Následovalo kolečko soudů, padlo několik podmínek a pokut za pokus o dotační podvod. Hotel změnil majitele a zůstal opuštěný. A tak to zůstalo doteď.

Radnice se snažila dohodnout na zprovoznění hotelu a spor o parkoviště před hotelem se táhl roky. Chrudim si stanovila podmínku, že tam chce mít větší, podzemní parkovací plochu. Ale taková stavba by byla i dražší. A majitelé slibovali hotel dostavět a otevřít jen v tom případě, že radnice ustoupí a kývne na levnější povrchové parkoviště.

Podle starosty Chrudimi Františka Pilného (ANO) už ale vlastník s dostavbou hotelu nepočítá. „Deklaroval, že díky covidu už o hotelnictví není takový zájem a že nemá zájem ten hotel dostavět a provozovat a že intenzivně hledá kupce.“

Co s hotelem?

Radniční koalice se nejdřív musela dohodnout sama mezi sebou, jestli do jednání o prodeji jít. Ne všem se tahle možnost líbí, považují za zbytečné, aby město mělo hotel. Ale s několika podmínkami by to jít mohlo. Nabídková cena je 50 milionů korun. A asi dalších osmdesát by stálo dokončení oprav. Mezi hlavní podmínky tak patří získat případnou dotaci na rekonstrukci a také sehnat provozovatele. Radnice nepočítá s tím, že se o služby bude starat samo město. Konečné rozhodnutí o případném odkoupení Bohemie ale bude na chrudimských zastupitelích.

Spustit audio

Související