Málo pijete a nosíte tanga? Zaděláváte si na zánět močového měchýře

11. srpen 2016

Močové infekce jsou druhým nejčastějším infekčním onemocněním u nás. Za všechno může bakterie Escherichia coli, kterou máme všichni ve svém těle. Když se nepřemnoží, je všechno v pořádku. Docílit takového ideálního stavu není nemožné. Důležitá je prevence.

Na záněty močového měchýře by si měly dát pozor především ženy, protože jsou k infekcím v této oblasti z anatomického hlediska náchylnější. S uroinfekcemi se alespoň jednou za život setká více než polovina dívek a žen a bohužel jde často o opakované potíže.

Osm užitečný rad, jak předejít častým zánětům močového měchýře:

Dodržujte pitný režim
„Měli bychom vypít dva a půl litru tekutin denně.“ Upozorňuje primář urologického oddělení Pardubické krajské nemocnice Abdulbaset Hafuda. Obecně spočívá prevence v dostatečném pitném režimu tak, aby člověk vymočil dva litry moči za dvacet čtyři hodin. Koncentrovaná moč totiž dráždí močové cesty, má obvykle kyselé pH, a je tak dobrým médiem pro rozvoj bakteriální infekce. V pitném režimu je základem voda, slabé čaje a minerálky. Sladké limonády jsou jednak kaloricky zatěžující a často s obsahem nevhodných chemických stabilizátorů a barviv.

Nepředržujte močový měchýř
Vyprazdňování močového měchýře by mělo být pravidelné. Když musíte na toaletu, jděte. Častým močením napomáháte vyplavovat bakterie a omezovat šanci na jejich množení.

Vybírejte vhodné spodní prádlo
Prádlo přicházející do těsného kontaktu s intimními partiemi by mělo být z přírodních a prodyšných materiálů. Nejvhodnější je pro tyto účely bavlna. Ženy by měly myslet na výběr konkrétního typu spodního prádla. Kalhotky typu tanga nejsou pro delší nošení vhodné. Fungují totiž jako navlhčený knot a usnadňují vycestování bakterií z oblasti konečníku k močové trubici. Je velmi časté i to, že infekce se pak přenáší z močových cest do pochvy nebo obráceně.

Správně pečujte o intimní partie
Hygiena je základ, nesmí se to s ní ale příliš přehánět. A pozor na navoněná mýdla. Ženy by se měly vyvarovat nadbytečné hygieně, která vede k chemickému a mechanickému dráždění kůže a sliznice genitálu. Zapomínat by se nemělo ani na střídání menstruačních a inkontinenčních pomůcek a správné otírání konečníku. To by mělo vždy probíhat směrem ven, nikdy přes pochvu. Z toaletních papírů volte raději neparfémovaný, stejně jako u lubrikačních gelů.

Dodržujte pravidla při pohlavním styku
Na osobní hygienu genitálií u sebe i partnera bychom neměli zapomínat ani před a po pohlavním styku. Během něj totiž dochází velmi snadno k přenosu mnoha různých typů bakterií. Vhodné je se po sexu nejen osprchovat, ale také vyprázdnit. Místo pesaru pak raději volte kondom.

Držte ledviny a nohy v teple
Nepříjemné zdravotní problémy se mohou projevit i bez bakteriální nákazy. Typickým příkladem je prochladnutí ledvin. Je proto vhodné vyvarovat se přílivu chladu a nepodceňovat výběr vhodného oblečení ani v létě, kdy jsou nahá záda často vystavena větším nástrahám než jindy. Své v tom často hraje také kombinace dlouhého pobytu v mokrých plavkách. To vytváří ideální prostředí pro rozvoj infekce.

Zpestřete si jídelníček
Doplňkovou prevencí může být také správný jídelníček, užívání laktobacilů a probiotik. Například brusinky zabraňují přilnutí bakterií na stěny močových cest. Účinek probiotik i brusinek se ale dostaví až při dostatečném a pravidelném příjmu těchto účinných látek. Z močopudných potravin je osvědčená petržel, ve velkém množství však může působit dráždivě. Vhodné jsou léčivé čaje se zklidňujícím protizánětlivým efektem. Ať už jde o heřmánek, řepík lékařský, hluchavku, zlatobýl nebo ostropestřec.

Nezanedbávejte příznaky zánětu
U zánětů močových cest je nezbytné zahájit včas odpovídající léčbu. Její zanedbávání může vyústit v řadu závažnějších problémů. Kromě úporně se opakujících obtíží může dojít až k poškození ledvin nebo potíže s otěhotněním. Pokud urologické problémy během pár dnů nepoleví, mělo by být samozřejmostí vyhledat lékaře. Riziková je skupina seniorů a diabetiků, a především těhotných žen. První kontakt by měl směřovat k vašemu praktickému lékaři. Při opakovaných zánětech je vhodnější odborná pomoc urologa, který nasadí potřebné léky.

autor: jsl
Spustit audio