Manželé Michal a Michaela Horáčkovi jsou Na větvi s Halinou

10. říjen 2016

Český rozhlas uvádí talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů "Na větvi s Halinou" v pondělí 10. října 2016 v přenosu ze sálu Romantika Spa Resortu Tree of Life (Strom života) v Lázních Bělohrad od 18 hodin. Hosty pořadu budou textař Michal Horáček spolu s manželkou, kostýmní návrhářkou a scénografkou Michaelou Hořejší Horáčkovou. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače, nebo přímo v Lázních Bělohrad.

Michal Horáček je český spisovatel, esejista, novinář, textař, básník, producent a vystudovaný antropolog.

Jeho otec Vladimír Horáček byl dramaturgem mnoha pražských divadel (včetně Národního divadla) a překladatel (ovládal dvanáct jazyků), matka Eva Horáčková, rozená Heyrovská, psycholožka.

Po maturitě v roce 1970 byl přijat na Fakultu sociálních věd a publicistiky Univerzity Karlovy, odkud byl na zásah Státní bezpečnosti vyloučen. Živil se pak jako plavčík, umývač černého nádobí, skladník a posléze jako domácí dělník Výrobního podniku Svazu invalidů (META).

Zájem o dostihy a studium chovu anglického plnokrevníka ho v polovině sedmdesátých let přivedly ke psaní pro zahraniční publikace; stal se korespondentem dostihových časopisů ve Velké Británii, Austrálii a v USA. Ocenění novinářskou cenou (1982) mu napomohlo k zisku stipendia na World Press Institute, které absolvoval v roce 1984.

V roce 1986 byl přijat jako redaktor kulturní rubriky do týdeníku Mladý svět, kde se věnoval především interview, ale i jiným publicistickým žánrům.

Michal Horáček

V létě 1989 založil spolu s rockerem Michaelem Kocábem občanskou iniciativu MOST, která si dala za cíl zprostředkovat jednání mezi komunistickou mocí a představiteli nezávislých sdružení. V listopadu téhož roku pak MOST přivedl k jednomu stolu premiéra Ladislava Adamce a zástupce Občanského fóra v čele s Václavem Havlem. Tím se otevřela cesta k pluralitní parlamentní demokracii a k prvním svobodným volbám po mnoha desetiletích.

Nebyl členem žádné politické strany před listopadem 1989, ani po něm; s výjimkou angažovanosti v rámci MOSTu přímou účast v jakýchkoli politických strukturách zásadně odmítal.

Na počátku roku 1990 založil spolu se třemi kolegy akciovou společnost Fortuna. Ta postupně rozvinula koncept sázení na výsledky především sportovních utkání: kursové sázky. Poté, co strávil téměř 15 let jako předseda představenstva Fortuny, v prosinci 2004 ji předal novým vlastníkům a ze statutární funkce odstoupil.

Již dříve se věnoval umělecké činnosti, zejména textům a produkci hudebních skladeb. V roce 1997 byl zvolen předsedou Rady Akademie populární hudby, která udílí českou obdobu Grammy Award, výroční hudební ceny Anděl. Funkci předsedy předal svému nástupci v roce 2000.

25. března 2011 se stal otcem dcery Julie, jejíž matkou je kostýmní výtvarnice Michaela Hořejší. Ta se 5. května 2012 stala jeho manželkou.

Michal Horáček

Michaela Hořejší - Horáčková vystudovala brněnskou JAMU a jejím hlavním oborem byla scénografie, které se věnuje doposud. Spolupracuje s českými i zahraničními divadly.

„Oba v sobě máme velkou vášeň, ale jsou pro nás závazné sliby. Vyřčené i nevyřčené. A možná bych uvedla citát Michalova velmi dobrého celoživotního přítele, který mi na naší svatbě dal přezdívku Lexaurin,“ usmívá se Michaela Horáčková, která tvrdí, že se manžel pod jejím vlivem zklidnil.

„Já doufám, že jsme rovnocenní partneři. Měla jsem mírnou obavu z toho, že věkový rozdíl je handicap spíš pro mě. Když chcete s někým sdílet život, je nejkrásnější, když můžete sdílet životní zkušenost. Ta naše je rozdílná, ale nikdy mezi námi nevzniklo nějaké nedorozumění na základě věkového rozdílu," dodává Michaela Horáčková.

V talkshow "Na větvi s Halinou" přivítá vždy Halina Pawlowská milé hosty. Součástí pořadu je také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače, nebo přímo v Lázních Bělohrad.

Spustit audio