Máte vadu řeči? Nikdy není pozdě se jí zbavit

16. únor 2016

Na nápravu řeči není nikdy pozdě. Nejste si jisti svým projevem a chcete ho vylepšit? Zajděte k logopedovi. Právě dospělí přistupují ke své léčbě zodpovědněji než děti a dokáží se svých potíží zbavit. Jak na to v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice řekla klinická logopedka Renáta Coufalová.

Vývoj řeči startuje početím. Už v břiše u maminky se plod připravuje na to, že jednou bude mluvit. I embryo si dokáže protáhnout svoje mluvidla. „Napodobuje pohyby sání a žmoulání," upřesňuje Renáta Coufalová.

Řeč je spojena s centrální nervovou soustavou. V těhotenství mohou vývoj řeči negativně ovlivnit například rentgenové záření, infekce, léky. Co má vliv na plod, má vliv i na řeč.

Klíčové je období po narození

Mluvte na dítě, zpívejte mu, čtěte pohádky a rytmická říkadla. To je to nejlepší, co pro něj můžete udělat. Důležitá je také komunikace. Zkrátka si se svým dítětem povídejte, co během dne prožilo. „Důležité jsou i pohybové kroužky. Motorika je propojená s vývojem řeči," doporučuje Renáta Coufalová.

Každé dítě je originál. Není moudré srovnávat schopnosti vašeho potomka se stejně starým dítětem od sousedů. Někomu to chvíli trvá, než se rozmluví. Pokud ale máte pocit, že není něco, jak má být, poraďte se s klinickým psychologem. Na problémy by vás měl upozornit také praktický lékař a pedagogové v mateřské škole.

Čtěte také

Nejvíce se úroveň řeči řeší s nástupem do první třídy základní školy. Správě mluvit patří ke školní zralosti. Právě v tomto období se plní ambulance logopedů.

Nestává se, že by v pozdějším věku sama od sebe objevila vada řeči. Pokud má najednou váš školák problémy, například se začíná zadrhávat, může být na vině jeho přetěžování nebo šikana.

Nejdůležitější při nápravě řeči je motivace

Bez ní se výsledky dostaví jen těžko. „Dá se pracovat na výslovnosti, plynulosti i tempu řeči," říká Renáta Coufalová. Logopedická terapie je během na dlouhou trať. Zázraky se přes noc nedějí.

Problémy s řečí v dospělosti se mohou objevit v souvislosti s úrazem nebo cévní mozkovou příhodou.

Složitějším problémem je koktavost. Ta vyžaduje pečlivější přístup. Do péče se kromě logopeda zapojuje i psycholog. „Je těžké odhalit příčinu, která vyvolává zadrhování řeči. Terapie je náročná a mnohdy i celoživotní," dodává klinická logopedka Renáta Coufalová.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.