Med, který voní po malinách, ochutnáte v Babákově

2. listopad 2016

Pokud včely rozhodnou, že se bude létat jen na maliny, dočkají se včelaři malinového medu. Určují to včely pátračky, které mají za úkol hledat jednotlivé zdroje potravy.

Tancem pak ukazují létavkám, kam se vydat. Podle rychlosti tance určují, jak je to daleko a otáčením ukazují směr. „Takže se může stát, že máte na zahradě jabloně, ale pátračky určí, že je pro ně zajímavější řepka. Jabloně pak mají smůlu,“ vysvětluje včelař Vladimír Saifr, který se stará o šedesát včelstev v Babákově u Hlinska.

Na jaký druh květů se včely zaměřily, pozná zkušený včelař podle chuti, vůně a barvy. Přesně se to pak pozná podle rozboru pylových zrn.

Díky pracovitým včelám si můžeme pochutnávat nejen na medu, ale využít můžeme i další produkty. Některé si vyrábějí včely samy, jiné přinášejí z přírody.

Produkty, které včely získávají z přírody

Nektar a medovice
Nektar nebo medovice jsou základní suroviny, ze kterých vzniká med. Ten se pak na nektarový nebo medovicový.

Pyl
Včely potřebují pyl, aby mohly růst, je to přísun bílkoviny pro jejich tělo.

Pryskyřice neboli propolis
Slouží k tomu, aby bylo v úle čisté prostředí, tedy k dezinfekci úlu. Pokud se dostane do úlu myš, včely ji zabijí a obalí propolisem, aby se nedostala do úlu infekce. Propolis je velmi léčivá látka, která se používá na léčení různých zevních neduhů jako jsou spáleniny nebo afty. Dokáže dezinfikovat a vyčistit jak pokožku, tak vnitřní části těla. Někdo propolis polyká, aby si pročistil tělo.

Ale pozor na alergii. „Dá se dobře zjistit, jestli jste nebo nejste alergičtí na propolis. Stačí si tekutý propolis dát na vatičku a tou potřít citlivé místo na ruce. Pokud místo do druhého dne nezčervená, můžete propolis zkusit. Může se ovšem stát, že člověk není alergický na propolis, ale stejně po použití vznikne alergická reakce. Může se to stát ve spojení s některými druhy jídla. V dnešní sterilní době bohužel alergiků přibývá,“ postěžoval si Vladimír Saifr.

Včela

Produkty, které včela sama vytvoří

Mateří kašička
Je to produkt hltanové žlázy dělnic, které se živí pylem. Včely ji využívají hlavně ke krmení larev a matky, aby byla matka nejsilnější a něco vydržela. Obsahuje mnoho léčivých látek, které ještě vůbec neznáme, je to vlastně přírodní viagra, která pomáhá k nabuzení a obnově organismu.

Včelí jed
Látka, která slouží i k léčení, používá se na reumatizmus a na dnu. Složení je podobné jako jed zmije, ale v mnohem menší koncentraci. Dítě by podle Vladimíra Saifra mělo vydržet osmdesát žihadel najednou, dospělý člověk dvěstě padesát. Pokud samozřejmě nejsou alergičtí. Tento jed se získává tím, že včely bodají do podložky, ze které se jed pak vysává. Potom se musí zmrazit, aby se uchoval k dalšímu použití. Pak se přimíchává do různých mastí a dalších léků.

Včelí vosk
Včely si vosk vytvářejí ze zadní části těla, odkud vylučují malé šupinky. Ty pak skládají jednu vedle druhé a vytvoří krásný plást ve tvaru šestiúhelníku. Plást a jednotlivé buňky slouží k tomu, aby tam matka mohla klást vajíčka a včely tam nosily pyl a nektar. My lidé vosk známe hlavně v podobě svíček, které jsou vyhledávané v době adventu.

Navštivte Hlinecké medové dny

Zajeďte do Hlinska do Multifunkčního centra v sobotu nebo v neděli 19. a 20. listopadu. Ochutnáte med, medovinu, vyrobíte si voskovou svíčku, perník, prohlédnete si medomet. Včely můžete pozorovat v proskleném úlu a nebudou chybět přednášky odborníků. sobotu o půl druhé vám Ing. Pavel Drozd řekne vše, co nevíte o včelím vosku. V neděli v tomto čase si můžete poslechnout něco o tradičním i netradičním léčení apiterapií v podání Ing. Zdeňka Kulhánka.

autor: jsl
Spustit audio