Meruňkový koláč se sněhovou čepicí (od Václava Vomáčky z Městce Králové)
Těsto křehké: 180 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 150 g másla a 1 žloutek.
Těsto šlehané: 2 žloutky, 1 vejce, 50 g krupicového cukru a 50 g polohrubé mouky.
Sněhová vrstva: 3 bílky, 100 g krupicového cukru a 50 g strouhaných mandlí.
Dohotovení: 700 g meruněk, 50 g meruňkového džemu a 200 ml smetany ke šlehání.
Postup:
Křehké těsto: Mouku s cukrem a kakaem prosijeme na vál. Přidáme máslo nakrájené na kousky a žloutek.Vypracujeme těsto a necháme ho 30 minut odležet. Pak ho rozválíme a dáme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a předpékáme ho při 200 stupních Celsia asi 15 minut.
Těsto šlehané: Žloutky i celé vejce a cukr vyšleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme mouku.
Meruňky rozkrojíme na poloviny a odstraníme pecky. Z trouby vyndáme předpečené kakaové těsto, potřeme ho džemem a rozložíme na něj meruňky (několik si jich necháme na ozdobu), které pak zakryjeme šlehaným těstem.
Koláč pečeme při 180 stupních asi 20 minut.
Sněhová vrstva: Z bílků a krupicového cukru ušleháme pevný sníh a lehce do něj vmícháme mandle. Dopékáme při 160 stupních Celsia asi 20 minut. Necháme vychladnout v pekáčku.
Při servírování zdobíme vyšlehanou smetanou a kouskem meruňky.
Dobrou chuť přeje Václav Vomáčka z Městce Králové.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.