Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách. Delikatesa, se kterou zažijete neuvěřitelný gurmánský zážitek

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.

Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně.

Ingredience
  • 400 g hlívy ústřičné
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky sušeného česneku
  • chilli dle chuti
  • sůl
  • pepř
  • 200 - 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 čerstvá kapie
  • 100 g mražených fazolek
  • 2 lžíce smetany nebo kokosového mléka
  • dle potřeby lžičku solamylu

Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

Hlíva ústřičná nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků. Kromě stimulace imunitního systému působí na metabolismus tuku, snižuje cholesterol a díky vysokému obsah D - glukanu je elixírem věčného mládí.

Postup:
Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky, cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme hlívu, promícháme a posypeme kořením (papriky, kmín, česnek, pepř) a osolíme. Chvilku mícháme, aby se koření rozvonělo a podlijeme částí vývaru nebo vodou.
Dusíme do změknutí, přidáme kapii omytou a nakrájenou na proužky a dle potřeby ještě podlijeme. Fazolky propláchneme na sítku teplou vodou a přidáme do pánve. Dusíme podle potřeby, aby byla zelenina na skus. Většinou není potřeba ničím zahušťovat, ale je-li to nutné, rozmícháme ve lžíci studené vody lžičku solamylu, vlijeme do pánve, promícháme a necháme přejít varem.
Přidáme libeček a podle chuti dosolíme. Na závěr dáme smetanu ( kdo nemůže, použije rostlinnou nebo kokosové mléko). Podáváme s těstovinami, rýží, kuskusem nebo jen s chlebem, posypané cibulovou natí.

Vědecké výzkumy potvrzují příznivé účinky glukanu při nemocích působících na funkci jater, při některých chřipkových virózách, při malárii a v jiných případech.

V kuchyni připravujeme čerstvou hlívu tak jako jiné houbové pokrmy - je chutná v omáčkách, polévkách, pod maso, na zapékání, s vejcem, do karbanátků a podobně.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.