Špenátová polévka a Velikonoční nádivkové muffiny. Svátky jara na svátečně prostřeném stole
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům - symbolizují vykoupení, naději a znovuzrození ukřižovaného Krista. Jsou také svátkem jara a oslavou toho, že se příroda po zimě opět probouzí. A co by to bylo za svátek, kdyby se netočil také kolem jídla?
Velikonoční recepty mají u nás dlouholetou tradici. Nejklasičtější pochoutkou tohoto období je určitě mazanec ze sladkého kynutého nebo tvarohového těsta.
- cibule 1 ks
- česnek
- 2 brambory
- 600 ml mléka
- 450 ml kuřecího vývaru
- 450 g čerstvého špenátu
- citronová kůra
- smetana ke šlehání 30-33 %, 4 polévkové lžíce
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 50 g másla
Na velikonoční tabuli nesmí také chybět beránek z třeného těsta, jidáše, boží milosti, nádivka plná jarních bylinek, vajíčková tlačenka nebo pomazánka.
Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy. Velikonoce jsou jedny z našich nejkrásnějších svátků. Kromě pomlázek, kraslic a křesťanských oslav jsou především oslavami příchodu jara.
Zelená polévka má za milou povinnost oznámit nám, že jaro přišlo a že ho můžeme srdečně uvítat. Marie Úlehlová-Tilschová na toto téma napsala: Na Zelený čtvrtek má se snísti i něco zeleného, aby nebolelo v krku.
Zde se již projevuje právě pro jarní svátky příznačná touha po čerstvé zeleni, jako symbolu probuzené přírody. Tak právě na Velikonoce se podle staré zkušenosti vařívala obyčejně poprvé zelená polévka z jarních bylinek, v Podkrkonoší hlavně z vopychu (libečku), jinde z opence, řebíčku, fialkového a jahodového listí.
Postup:
Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a česnek a chvíli smažte. Pak přidejte brambor a smažte ještě minutu. Přilijte vývar a ohřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.
Přidejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte patnáct minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru. V miskách můžete dochutit lžící smetany nebo můžete opatrně vložit ‘ pošírovaná vejce.
Velikonoční nádivkové muffiny
Tradice trochu netradičně. To jsou Velikonoční nádivkové muffiny.
- Anglická slanina
- 200 g baby špenátu
- 250 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- 80 g čedaru
- 2 vejce
- 75 g másla
- 250 ml podmáslí
- pažitka
- olej
- sůl
- pepř
Velký pátek, který býval obvykle postní. V některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb.
Bílá sobota už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína.
Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek. My si tedy nádivku uděláme. Ovšem takovou jednodušší modernější variantu - „nádivkové muffiny“.
Postup:
Troubu předehřejte na 200/180°C. Vymažte formu na muffiny a vyložte je papírovými košíčky.
V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm na nusličky pokrájenou slaninu dokřupava. Nudličky pak přendejte na papírovou utěrku a nechte odsát tuk.
Špenát dejte do síta a přelijte vroucí vodou, aby listy zavadly. Pak propláchněte pod tekoucí studenou vodou a vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.
V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýra.
V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí.
Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, špenát a pažitku - těsto musí zůstat nadýchané.
Těsto rozdělte do připravených důlků a posypte zbylým sýrem.
Pečte 18-20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Krásné Velikonoce a dobrou chuť!
Související
-
Historii Velikonoc a velikonočních tradic v našem regionu vám...
Radioporadna - Mgr. Jana Nešněrová z Městského muzea a galerie v Úpici. Historie Velikonoc a velikonočních tradic. Jak se slavily Velikonoce v našem regionu - Zají...
-
Velikonoční recepty šéfkuchaře Radka Pálky aneb tradice připravovaná s láskou a poctivě
Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům - symbolizují vykoupení a znovuzrození ukřižovaného Krista. Co by to ale bylo za svátek, kdyby se netočil i kolem jídla?
-
Velikonoční speciality trochu jinak!
Máme pro vás šest receptů od Mirky Teichmanové na tradiční velikonoční jídla.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.