Mezi vysokoškoláky byli za důchodce, tak si založili sbor. Cantus amici slaví 40 let

9. květen 2022

Původně to byl Pardubický komorní sbor, až později se zrodil dnešní název. Jeho zakladateli v roce 1982 byli bývalí členové Vysokoškolského uměleckého souboru.

„Stali jsme se tam v podstatě důchodci, ale chtěli jsme zpívat dál. Rozhodli jsme se, že založíme nový sbor. První vystoupení jsme měli v dubnu 1982 na Okresní konferenci zájmové umělecké činnosti v Pardubicích. Když se podívám na podpisy 30 ustavujících členů Pardubického komorního sboru, tak zjistím, že jsme dodnes ve sboru jenom 3. Někteří z nás už zpívají přes 60 let,“ vypočítává spoluzakladatel Jiří Zimák.

Opřít o osobnosti

Nejdřív bylo potřeba vybudovat repertoár, vypěstovat hlasové kvality sboru. „Přemluvili jsme dirigenta Symfonického orchestru v Hradci Králové Vojtěcha Javoru, který dokázal během deseti let udělat obrovský kus práce. Sbor doslova vycepoval do kvality, která byla známá i v zahraničí. Později ho převzala Jana Chmelařová a následně bývalý dirigent orchestru Východočeského divadla Miloslav Drahoš. Zpívali jsme třeba v Rakousku, Polsku, Německu anebo Holandsku.“

Převahu ve smíšeném sboru mají podle Zimáka klasicky ženy. „Tenoristé jsou vzácné zboží. U nás tenor musí zpívat taky děvčata. Kluků je málo. I těch osmdesátiletých. Mladší generace přichází pomalu. Zřejmě má dnes jiné zájmy. Pro mě znamená úterý večer už 65 let zkoušku sboru. Věnuju se tomuto koníčku.“

Aktuální 40. výročí oslaví Cantus amici na koncertu duchovní hudby. V sobotu 14. května od 17 hodin zazní v kostele svatého Bartoloměje Mozartova, Dvořákova a další díla.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.