Mířily na smetiště, ale dostanou druhou šanci. Kujebazar zachraňuje odložené věci

24. prosinec 2018 08:10

Asi každý má doma nějaké věci, které nepotřebuje, ale přesto je mu líto je vyhodit. Problém se ve Vysokém Mýtě rozhodli vyřešit pomocí centra na odkládání nepotřebných věcí, které se ale můžou hodit někomu jinému.

A protože se Vysokomýtsku říká Kujebina a jeho občanům Kujebáci, nemůže mít ani toto centrum jiný název než Kujebazar.

„Spojením dvou kontejnerů vzniklo nové re-use centrum, neboli Kujebazar,“ vysvětluje pracovnice technických služeb Ivana Pokorná. Ta má v technických službách Vysoké Mýto na starosti odpadové hospodářství.

Na místě jsou železné regály a na nich jsou nachystané předměty, hlavně talíře, ale najít se dá i figurka nebo stará forma na bábovku.

„Občan jde na sběrný dvůr s tím, že už předmět vyhazuje, my se ho zeptáme, jestli ho můžeme zařadit do bazaru. To znamená, že příjem je zdarma a pokud si někdo přijde něco vybrat, tak za to t zaplatí mírný obnos. Veškeré finanční prostředky, které tím získáme, budou použity na městskou zeleň, aby nám Vysoké Mýto rozkvetlo. Vždycky na jaře občan uvidí, kolik peněz se vybralo a ty samé peníze se budou investovat třeba do tulipánů,“ popisuje způsob fungování a využití získaných peněz Ivana Pokorná.

Za kolik se bude který kousek prodávat, stanoví při příjmu. Přijímat se bude keramika, nábytek, který není čalouněný (z hygienických důvodů), kola, sportovní vybavení nebo vybavení domácností, jako jsou dekorace.  

Vybudování nového Kujebazaru stálo zhruba 1,2 milionu korun. Technické služby zřizované městem na to získaly dotaci od ministerstva životního prostředí.

Kujebazar vznikl spojením dvou kontejnerů
Spustit audio

Související