Postel za sto korun, hrníček za pět. Ve Vysokém Mýtě si koupíte věci ze sběrného dvora

25. srpen 2017

Ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku mají plán, jak se zbavit části komunálního odpadu na sběrném dvoře a zároveň pomoct sociálně slabším lidem. A to docela jednoduchým způsobem. Zachovalé věci, které by šly normálně rovnou na skládku, nabídnou za symbolickou cenu k odprodeji.

Zaměstnanec Technických služeb Vlastimil Novák má na starosti třídění přivezeného odpadu. Někdy se ale stává, že lidé si lidé ze sběrného dvora i něco odvezou. „Ať je to zákazník s odpadem, ať to jsou chalupáři, kteří potřebují do chalupy dekoraci nebo shání dveře, tak nelení a jdou se podívat,“ popisuje.

Ceny za předměty jsou symbolické, ale drobnost nebo dekoraci na chatu si můžete odnést i zdarma. „Pokud se jedná o nějaké drobnosti a je někdo sympatický, tak to má od cesty, jinak prodáváme na příjmový doklad,“ doplňuje Vlastimil Novák.

Vybírat bude možné i přes internet

Technické služby proto chystají nový systém, který by lidem umožnil vybavit si třeba domácnost na chatě. „Náš plán je takový, že jakmile občan zjistí, že se potřebuje zbavit nějakého předmětu, který nepotřebuje, zavolá a my vyšleme auto, které tento předmět přiveze, pokud se jedná o větší předměty,“ vysvětluje princip Ivana Pokorná z Technických služeb.

Poté se předmět nafotí, zařadí do speciálního kontejneru a kdokoliv si ho může přímo na místě nebo na webových stránkách prohlédnout a za symbolickou cenu odkoupit. „Spousta věcí je zajímavých, spolupracujeme třeba s regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě a tyto předměty jim nabízíme.“

Cílem nového projektu je jednak snížit množství komunálního odpadu a jednak pomoci i třeba sociálně slabším rodinám. Že jsou ceny příznivé, potvrzuje Ivana Pokorná: „Stanovíme cenu za postel nebo skříňku 100 korun, za hrneček třeba pětikorunu.“

Vybrané peníze pak technické služby použijí na údržbu městské zeleně.

autor: KUB
Spustit audio