Mluvte spolu. Možná tím zachráníte rodinu

11. leden 2016

Současným rodinám chybí jednoznačně umění komunikace. Je to paradoxní v době obrovského technického komunikačního pokroku. Ale něco jiného je psát si se vzdálenými přáteli na sociální síti a něco jiného je sedět s partnerem, partnerkou nebo dětmi v obýváku.

Na sociální síti můžeme mít tisíce přátel, přesto jsme vlastně sami. A rodinným vztahům to neprospívá.

Jak se naučit opět komunikovat?

Právnička Eva Vaňková radí: „Udělejte si každý týden den bez televize, mobilu a počítače. Povídejte si, hrajte společenské hry, smějte se společně. Tvořte. Vždyť právě to děláme při cestách na dovolenou. Proč si tedy nevytvořit malou večerní dovolenou každou středu?

Povinnosti a pak teprve práva ukládá rodičům občanský zákoník

Zákon o rodině byl novým občanským zákoníkem sice zrušen, přesto tam najdeme nové povinnosti a práva rodičů. Povinnosti jsou tedy na prvním místě. „V dnešní době by si měl každý rodič ustanovení přečíst“, míní právnička Eva Vaňková. „Možná bude překvapen, co všechno se tam dá najít. Například: Manželé jsou si navzájem povinni úctou, jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně se respektovat, podporovat se, udržovat rodinné společenství, vytvářet zdravé rodinné společenství a společně pečovat o děti.“

Důležité je hlavně to, že manželé mají rovné povinnosti a rovná práva. Mnohdy jsou lidé před rozvodovým řízením překvapeni, co všechno se v občanském zákoníku píše. Tak jako ve všem – nespokojený člověk by měl hledat chybu nejprve sám u sebe.

Jak vyřešit úspěšně spor

Právnička a mediátorka Eva Vaňková upozornila v Radioporadně na jednu ze základních mediačních technik, což je překládání z mužštiny do ženštiny a obráceně. Základní pomůckou je mluvit o svém trápení v první osobě.

„Mně vadí, když se děje to a to a způsobuje mi to takové a takové pocity.“ V okamžiku, když na někoho namíříme prstem, tím ho dostáváme okamžitě do opozice. A to ve sporu, který chceme vyřešit, rozhodně není dobré. Když ale namíříte prst na sebe, je to jiná situace. Je důležité otevřeně říct, co nás trápí, bolí, a co bychom preferovali….

Hádáme se kvůli dětem

To je podle Evy Vaňkové typické. Hádky kvůli dětem patří k těm nejčastějším. Každý z nás vyrůstal v jiném rodinném prostředí a každý z nás si do nové rodiny přinese svůj model. Proto se rodiče musí předem domluvit na hlavních zásadách výchovy svého budoucího dítěte.

Pozor – když rodina přestává fungovat, je to krizová situace pro děti. Ty se snaží neublížit ani jednou z rodičů a proto říkají otci to, co chce slyšet on a matce zase to, co chce slyšet ona. Vlastní názor dítěte se zcela vytrácí, protože jeho hlavním cílem je získat zpět pohodu v rodině. Na jeho další život to může mít velmi negativní dopad.

Rozvod rodičů je pro děti v pubertě velmi těžkou ranou

Děti v pubertálním věku nesou rozvod velmi těžce. Umí si už představit, co bude po rozchodu rodičů následovat. Proto se naučme opět spolu mluvit. A řešit spory. Každé dítě si do svého budoucího života bere zkušenosti, které získá v rodině. Například to, jak se otec a matka chovají ve sporu. Jak ho umí nebo naopak neumí řešit.

Takové dítě, které vidí, že se konflikt řeší prásknutím dveřmi, neumí ve svém budoucím životě vyřešit svůj vlastní spor. Rodiče ho nenaučili, jak má reagovat. Umění hledat a najít řešení je tím nejužitečnějším vkladem pro naše děti.

Rozvodem se mnohdy naše situace nezlepší. To, co si nevyřešíme v prvním vztahu, řešíme stejně ve vztahu dalším. Pokud ale výzvu, která vždy přijde, jsme schopni zpracovat, zachráníme náš vztah i budoucí vztahy našich dětí.

autor: jsl
Spustit audio