Moravany třídí nejlépe, dostaly Odpadového Oskara

13. červenec 2018 08:10

Do několika obcí Pardubického kraje míří Oskary. Ne ty filmové, ale odpadové, udělované za úsilí, které obce věnují třídění odpadků. Podle ekologického sdružení Arnika putuje letos ocenění i do Moravan.

Pořadatel soutěže spočítal, že tahle skoro dvoutisícová obec vyprodukuje za rok 67 kg směsného odpadu na obyvatele, což je vůbec nejmíň z obcí v kraji do 5 tisíc obyvatel. Podle Arniky je to tím, že místní hodně třídí odpad, tedy plasty, sklo, papír apod.

Už tři tisíce domácností v Pardubicích třídí bioodpad, zájem stále roste

Kontejner na bioodpad

Projekt sběru biologicky rozložitelného odpadu přitom začal už před 11 lety, původně jen ve vybraných částech, kde mají lidé u domů i zahradu.

Druhou příčku v soutěži obsadila Čeperka, a to se 112 kg vyprodukovaného směsného odpadu za rok a osobu, třetí je Rybitví se 117 kg.

Jen pro srovnání, v sousedním Rakousku a Německu vyhodí ročně na skládky v průměru 150 kg směsného odpadu na osobu, v Česku je to číslo asi o třetinu vyšší, tvrdí Arnika.

Lidé třídí, ale nemusí ke kontejnerům

Nezávislá starostka Čeperky Kristýna Vosáhlová řekla, že se lidem snaží třídění odpadků usnadnit a zavedli proto tzv. mobilní sběr, kdy lidé třídí recyklovatelný odpad do pytlů a ty pak v době svozu dávají před domy a popelářský vůz je naloží a odveze.

K dispozici mají obce i sběrné dvory a kontejnerová stání se žlutými anebo modrými popelnicemi. A díky lepšímu třídění nemusejí zvedat poplatky za svoz směsného komunálního odpadu.

Odpadového oskara v kategoriií obcí nad pět tisíc obyvatel získalo letos město Vysoké Mýto.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio