Mrkněte do skříně a do garáže. Třeba pomůžete muzejníkům

6. únor 2019

Hledáte program na jarní prázdniny? Máme pro vás tip na výlet. Pokud se navíc před návštěvou Vysokého Mýta porozhlédnete doma na půdě, můžete dost pomoci a být součástí výstavy.

Teď se Ve Vysokém Mýtě snaží do muzea natáhnout rodiny s dětmi. „Můžou si zkusit navrhnout, vyrýt a natisknout vlastní malou grafiku technikou linorytu. Inspiraci najdou třeba v kopiích historických tisků výstavy Rozmanitosti Čech, Moravy a Slezska podle Bohuslava Balbína. Tu máme zapůjčenou z Knihovny Akademie věd a upozorňuje na dílo jezuitského učence. Navíc taky vrcholí interaktivní výstava mechanických betlémů,“ říká zástupce ředitele Martin Štěpán.

Nevěsty z jiných světů. Cizinky v nás

Chystá se i výstava o osudech šesti žen, které dřív odešly za největší změnou svého života. Realizoval ji ateliér Jak obléci pračlověka a otevře se 24. února. Čerpá z archeologických nálezů a historického poznání. Nevěsty opustily místo narození a vydaly se do nového, neznámého prostředí vzdálených zemí a kultur. V expozici oblečou repliky autentických oděvů vyrobených z doložených materiálů tradičním způsobem.

Výstava vás zavede do doby kamenné i bronzové, představí keltskou amazonku anebo připomene období divokých bojů mezi slábnoucím římským impériem a sílícími germánskými kmeny. Seznámí vás i s dětskou nevěstou, v závěru pak s otrokyní, která se stala královnou a posmrtně se dočkala označení světice.

Stříkačky a skauti

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě taky podle Štěpána ve spolupráci s členy skautského oddílu připravuje na říjen výstavu, která zmapuje stoletou historii místního skautského hnutí. „Hledáme proto pamětníky ochotné zapůjčit na výstavu své osobní předměty, třeba deníky, fotografie, kroj, jeho součásti a podobně.“

Navíc letos bude 13. ročník festivalu Sodomkovo Vysoké Mýto. Připadá na sobotu 8. června. Soustředit se bude hlavně na hasičskou firmu Stratílek, která slaví 120 let od svého založení. „I pro případné zapůjčení na festival hledáme majitele těchto stříkaček. Ideálně kdybychom jich sehnali 120,“ usmívá se Martin Štěpán.

Do města dál patří Muzeum českého karosářství. To prošlo kompletní obměnou expozice. „Snažíme se každoročně pořádat sezónní výstavu. Čeká nás velmi slavná továrna Brožík, která patří k úplně nejstarším firmám vyrábějícím kočáry. Pak karosovala automobil pro prezidenta Masaryka v roce 1926. Na svou dobu bývala velmi slavná. Výstava o ní bude unikátní.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související