Může to začít bouchacími kuličkami a skončit utrženým prstem

25. prosinec 2017

Zabavní pyrotechnika je v kurzu. Petardy vybuchují už na Štědrý den a vyvrcholení nás čeká na Silvestra. I když tato zábava je pro mnoho lidí spíš utrpením, jiní se v hlasitém projevu silvestrovského veselí vyžívají. Jsou to hlavně děti a mladí lidé.  A policisté jsou ve střehu.

Hlavní zásady při zacházení s pyrotechnikou

  • Nenakupujte zábavní pyrotechniku na tržištích, ale ve specializovaných obchodech.
  • Vybírejte výrobky s českým návodem k použití.
  • Nemanipulujte s těmito výrobky v žádném případě po požití alkoholu nebo drog.
  • Odpalujte pyrotechniku pouze na otevřeném prostranství, v bezpečné vzdálenosti od lidí i zvířat.
  • Odpalované výrobky také zajistěte proti překlopení.
  • Při selhání odpalu vždy vyčkejte minimálně deset minut, než začnete s pyrotechnickým výrobkem znovu manipulovat. Pyrotechniku, která selhala, zlikvidujte v souladu s návodem k použití.

Čtyři kategorie zábavní pyrotechniky

Do kategorie F1 spadají málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 15 let. V kategorii F2 jsou zařazeny málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 18 let. Do kategorie F3 patří výrobky, představující středně velké nebezpečí. Jsou prodejné osobám starším 21 let. A do kategorie F4 patří výrobky, představující velké nebezpečí. Používat je mohou pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky, které vydává Český báňský úřad. Tyto výrobky by neměly být prodejné v běžných obchodech.

Děti starší 15 let mohou nakupovat výrobky spadající pouze do kategorie F1. „A to za předpokladu, že při používání dodrží bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a lidí minimálně jeden metr. Děti nesmí manipulovat s petardami, bateriemi petard, ani s bateriemi zábleskových petard. Bouchací kuličky nesmí obsahovat víc než 2,5 mg třaskavého stříbra,“ říká tisková mluvčí orlickoústeckých policistů Lenka Vilímková.

Spustit audio