Muzeum vystavuje hračky. Neměli jste je u babičky?

4. květen 2018

Dioramata, stroječky, hračky. Tahle výstava se na více než čtyři měsíce usídlila v Regionálním muzeu v Litomyšli. Taky na ní se podepisují letošní osmičková výročí. Prim hrají události let 1948, 1938 a 1918.

Autor výstavy Michal Widenský z Muzea technických hraček se pomocí historických předmětů pokouší přiblížit dnešním lidem období první poloviny 20. století. Připomíná prezidenta Masaryka, sokolské i skautské hnutí. „Máme tam malé figurky skautů, na kterých ještě zasychá barva," říká s nadsázkou pracovnice litomyšlského muzea Renata Kmošková.

Výstava taky představuje mechanické hračky našich předků. K nejzajímavějším exponátům patří třeba unikátní historická hračka vyrobená podle Masarykovy limuzíny, historické diorama T. G. Masaryk v Lánech – květen 1926 anebo Železnice skalního města HUSCH-Märklin 1936. Jedná se o jedinečné elektrifikované dobové kolejiště složené výhradně z plechových hraček.

Dioramata jako otisky doby

Podle Kmoškové jsou dioramata scénky, které za pomoci reálných předmětů dané doby představují nějakou událost. „Může to být událost historická anebo uděláte diorama jako poctu někomu, koho máte rádi. Krajinu, scénu zkombinujete třeba s fotografiemi a doplníte ji autentickými předměty."

Na výstavě je třeba diorama Litomyšl město budoucnosti 1910. „To je právě pocta vizionářům, kteří si představovali na začátku minulého století, jak bude život krásný. Netušili, že je čekají dvě ošklivé války. V té době začínala elektrifikace, jízdy automobily a podobně," připomíná Kmošková.

K výstavě je připravená taky herna, kde jsou vojáčci, tanky, kostičky. Přidávají se i školní lavice, břidlicové tabulky. Akce potrvá do poloviny září.

Osmičkový rok

Muzeum v Litomyšli jinak na letošek chystá spoustu dalších akcí. „V Portmoneu - Muzeu Josefa Váchala, které slaví 25 let, chystáme Oblé řezání. Představí se Jiří Janočko a zve veřejnost. Používá borovici ze zahrady Portmonea a taky stromy ze sakurové aleje."

Další výstava Přijďte si zaplavat připomíná výročí otevření litomyšlské plovárny. „2. června zažijeme Muzejní noc. Ještě navíc otevřeme výstavu, která připomíná události roku 1968, pod názvem Za oknem mrazilo srpnové slunce. Bude sledovat dobový životní styl a chvíle, kdy spojenecká vojska vtrhla do Litomyšle. Připravíme byt, kde si návštěvníci budou moci posedět," říká Kmošková.

V Litomyšli vystavují dobové hračky a dioramata
autor: Jakub Malý
Spustit audio