Na bojišti i na kosmické lodi. Laparoskopickou operaci zvládne robot i na dálku

4. červen 2019 14:38

K prvnímu pokusu o vyšetření dutiny břišní došlo v roce 1901. Tehdy zákrok provedl Georg Kelling na psovi. Princip napuštění vzduchu a poté vyšetření dutiny břišní za zrakové kontroly zůstal stejný, jen se postupně zdokonaloval. 

Tenkrát byla metoda pojmenována coelioskopie.  Dnes ji známe jako laparoskopii. „Pokud se mohu pochlubit, tak v současné době pracujeme s nejnovějším 3D laparoskopem. Je to podobné jako v kině, kde se díváte přes brýle a máte trojrozměrný obraz,“ vysvětluje primář chirurgického oddělení pardubické nemocnice Lukáš Sákra.

Dnes lékaři umí laparoskopicky operovat nejen přes břišní dutinu, ale třeba i hrudník. Princip je jednoduchý. Dutinu nafouknou zdravotně nezávadným plynem, aby vznikl co největší prostor. Většinou to bývá CO2. Poté se zavede kamera a pomocí obrazu se přes jemné ranky zasouvají nástroje. „Zajímavostí je, že do dutiny hrudní se plyn aplikovat nemusí. Po jejím otevření totiž plíce zkolabuje a smrskne se, takže prostor, který potřebujeme, se vytvoří automaticky.“

Jizvy minimální a rychlejší rekonvalescence

Kromě chirurgie, má laparoskopie největší uplatnění v gynekologii a urologii. Oproti klasickým operacím je mnohem šetrnější a doba pobytu v nemocnici i rekonvalescence je o dost kratší.

Taháním těžkých břemen si kýlu nepřivodíte, je to pověra

Obezita, hubnutí, fast food, hamburger, břicho, měření, nadváha

Kýla vzniká na místech, kde je zeslabena odolnost břišní stěny. Bývá vrozená, nebo vzniká u lidí se špatnými pojivovými tkáněmi. Může se objevit i v případě prudké změny tělesné hmotnosti.

Mezi lidmi je stále zažité, že může dojít k poranění například nitrobřišních orgánů. „Tuto možnost připouštíme, ale jde většinou o ojedinělé případy, riziko je tedy minimální.“ U dospělých se laparoskopické operace provádějí celkem běžně.

Operovat nelze v případě, kdy se v dutině břišní nacházejí srůsty, prostor je kvůli nim menší a přístup téměř nemožný. „U dětí rozhoduje tělesná hmotnost, nikoliv věk. Nejčastějším zákrokem u malých pacientů bývá odstranění červovitého přívěsku slepého střeva,“ vysvětluje lékař Lukáš Sákra.

První impuls k operaci robotem přišel od Američanů

Nejnovější metodou operačního systému je robotická chirurgie. Díky technickému řešení na velmi vysoké úrovni mohou lékaři operovat ze vzdáleného místa, bez kontaktu s tělem pacienta. Chirurg provádí operaci vsedě u ovládacího přístroje, kdy pomocí citlivých joysticků ovládá robotická ramena s nástroji, včetně jednoho kamerového ramena. Přístroj zobrazuje trojrozměrný zvětšený obraz operované oblasti. „Vznik této metody je poměrně zajímavý. V USA potřebovali vojáci přímo na bojišti odoperovat člověka, a protože na místo nemohl přijet lékař, přemýšleli, jak to vyřešit na dálku. Stejnou situaci řešili Američané při meziplanetárních letech na kosmických lodích.“

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související