Rhinoplastika zařídí nový nos na míru i kvalitní dýchání

16. srpen 2018

Nos je dominantou obličeje. Nehezký tvar nebo jeho velikost může vyvolat posměch okolí. Plastičtí chirurgové mohou nosáčům dát jiný vzhled a vrátit sebevědomí.

Operace nosu se provádějí hlavně z estetického hlediska, ale existují i zdravotní důvody. Řeší se rozštěpy, nebo poúrazové stavy. Třeba u zlomené nosní přepážky, nebo kvůli jejímu vybočení může dojít k následnému zhoršení dýchání.

„Snažíme se pacientům maximálně vyhovět. Nos není jenom pro krásu, ale je to důležitý orgán, díky kterému dýcháme. Zdravotní pojišťovny hradí výkony po úrazové deformaci nebo operace těžkých vrozených vad. Pokud si chcete nechat nos narovnat, zkrátit, nebo zúžit, pak počítejte řádově s částkou kolem 40 000kč. Mluvíme o komplexním zákroku, kdy pracujeme na kostech, chrupavkách a podobně. Je v tom zahrnutá i hospitalizace včetně ceny celkové anestezie,“ upřesňuje lékař Martin Kloud.

Ne na každé přání specialisté slyší

Při konzultaci s pacientem plastici proberou jeho představy a zeptají se, co mu na nose vadí. Posoudí vhodnost operace, a pokud se zdá všechno reálné, domluví termín konzultace.

„Někdy se stává, že požadavky klienta nelze splnit, jde o extrémní zmenšování nosu, nebo nesmyslné zeštíhlování špičky. Takové pacienty já osobně neoperuji, protože vždycky chci mít z mé práce dobrý pocit a výsledek se mně musí líbit.“

Před skalpelem 3D simulátor

Při konzultaci si Martin Kloud pacienta vyfotí a v počítačovém programu důkladně zváží a promyslí plánovanou operaci. Jak ale říká, vždy je to dvousečná zbraň.

Nejčastější mýty o plastice prsou: nemůžete kojit, létat, plavat

K plastické operaci prsou můžou vést estetické i zdravotní důvody

Prsa patří k jednomu ze symbolů ženské krásy, ale ne vždy splňují naše představy. Pomoci mohou plastičtí chirurgové a nejen z estetického hlediska, ale i po stránce zdravotní.

„Počítač vám dovolí všechno, kdy si můžete navymýšlet mnoho podob a variant. Ale pak přichází ta druhá fáze, odoperovat to. Pokud nejsme schopní na operačním sále stoprocentně garantovat výsledek namodelovaný v PC simulátoru, pak ten program ztrácí hodnotu. Žádný lékař nemůže slíbit, že podle vymodelované fotografie bude nos vypadat i po roce úplně stejně.“

Ne vždy se rhinoplastika povede a ne vždy je pacient s výsledkem spokojený. V takovém případě lze přistoupit k reoperaci. Nejdříve je to však možné cca za rok od prvního zákroku, protože velice dlouho trvá, než nos dozraje. Stoprocentní výsledek po estetických úpravách je podle plastického chirurga vidět přibližně po tři čtvrtě až jednom roce.

Rhinoplastika neodstraní třeba:

  • krvácení z nosu
  • chrápání
  • nesouměrné nosní dírky
autor: Věra Říhová
Spustit audio