Taháním těžkých břemen si kýlu nepřivodíte, je to pověra

26. únor 2019

Kýla vzniká na místech, kde je zeslabena odolnost břišní stěny. Bývá vrozená, nebo vzniká u lidí se špatnými pojivovými tkáněmi. Může se objevit i v případě prudké změny tělesné hmotnosti.

Ke kýle může vést i závažnější poranění břišní stěny, kterým je jizva po chirurgické operaci. Mýty o tom, že kýlu můžeme mít i v důsledku tahání, nebo nošení těžkých věcí primář chirurgické oddělení pardubické nemocnice Lukáš Sákra vyvrací. „Pokud už kýlu máte, tak při velké fyzické zátěži a zvedání těžkých břemen se vám může zvětšit, nikoli vzniknout. Lidé se také domnívají, že posilování břišních svalů je jakási prevence před touto nemocí. I toto je pověra, protože v případě kýly jde o místa oslabené břišní stěny, kde žádné svaly nejsou. Nejčastěji to bývají třísla, oblast pupku a zjizvené části po břišních operacích.“

Kýla může být i vrozená

Není tajemstvím, že kýla často postihuje už novorozence, kteří mají porodní hmotnost do 1000 g. Nejčastěji se jedná o kýlu pupeční nebo tříselnou. „Po nějakou dobu může zůstat stejná, nebo se postupem času začne zvětšovat. Vyžaduje to velkou pečlivost a pozornost rodičů, aby problémy včas odhalili. Stejně jako u dospělých, i u malých dětí se kýla musí odoperovat, sama nezmizí,“ vysvětluje lékař Lukáš Sákra.

Proč jsou muži náchylnější na tříselnou kýlu?

Místa pro vznik kýly se u mužů a žen liší. Je to kvůli odlišné anatomii. „U mužů v oblasti třísel prochází chámovod, kde je přirozený otvor. Pokud se tento otvor zvětší, vzniká prostor pro vznik kýly. U žen naopak dochází častěji ke kýle pupeční, v období těhotenství.“

Kdy se kýla vrací?

Kýla se nedá léčit, musí se jedině odoperovat. Čím dříve se odhalí, tím jsou následky mírnější. Může se kdykoliv vrátit a ta pravděpodobnost, že se tak stane, je vysoká. Roli zde hraje řada faktorů. Jednak profesionalita a odvedená práce chirurga, dále kvalita a vlastnosti pojivových tkání pacienta, nemluvě o obezitě. I správné dodržování léčebného režimu má velký vliv. Kýla většinou nebolí, vyvolává jakoby tahavé pocity. Pokud máte nesnesitelné bolesti, že už nemůžete ani chodit, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související