Na celiakii je jen jediný lék: bezlepková dieta

17. červen 2014

Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost, to všechno mohou být příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku.

Choroba je záludná a mnoho lidí ani neví, že ji má. K lékaři je většinou doženou až nepříjemné příznaky. V Radioporadně o celiakii mluvil Mudr. Josef Kubát z Pardubické krajské nemocnice.

„Spouštěčem této nemoci je lepek. Ten u geneticky vnímavých jedinců způsobí neadekvátní imunitní odpověď a důsledkem toho je zánět v oblasti tenkého střeva, který vede ke špatnému vstřebávání všech potřebných živin,“ vysvětluje Josef Kubát.

K typickým obtížím celiakie patří bolesti břicha, nadýmání, nechutenství a průjmy. Nemocný ubývá na váze. Časem se u něj rozvíjí chudokrevnost. Mohou se přidat i psychické a neurologické poruchy. Vlivem porušené výživy ochabuje svalstvo. Kůže je suchá a nehty se nadměrně lámou. Děti vykazují poruchu růstu. Pokročilá stádia onemocnění provázejí otoky dolních končetin.

„Odhaduje se, že v České republice je čtyřicet až padesát tisíc celiaků. Bohužel diagnostikovaných jich máme pouze dvacet procent. Důvodem je, že příznaky onemocnění se projevují v pestré škále. Od střevních potíží přes vyrážku až po chudokrevnost,“ říká Josef Kubát.

Celiakie je vrozená porucha imunity a jako takovou ji nelze zcela vyléčit. Zavedená terapie pouze potlačuje její projevy. Hlavní zásadou léčby celiakie je vyhýbání se konzumaci potravin obsahujících lepek.

„Bezlepková dieta je jediný možný způsob léčby. Lepek je obilná bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu. Z toho důvodu pacienti s touto chorobou nesmí jíst obiloviny,“ říká lékař Josef Kubát. Obiloviny jsou téměř ve všem. Lidé s celiakií musí zapomenout na pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, obilné vločky. Naopak mohou jíst brambory, rýži, sóju, kukuřici, luštěniny nebo ořechy.

Pozor! Řada potravin obsahuje tzv. skrytý lepek. Jde o potraviny, kde bychom ho na první pohled nečekali jako např. v uzeninách, kečupech, paštikách, majonézách nebo jogurtech. Je důležité prostudovat složení kupovaného výrobku.

Důsledky nedodržování bezlepkové diety závisí na délce porušování diety a věku pacienta. Je vysoce pravděpodobné, že pro pacienty s celiakií, kteří dlouhodobě (roky) nedodržují bezlepkovou dietu, existuje vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru než u těch, kteří dietu dodržují.

Celiakie se často sdružuje s chorobami, které vznikají na podkladě abnormální imunitní reakce organismu proti vlastním tkáním – jedná se o tzv. nemoci z autoimunity. Častější je výskyt celiakie a cukrovky I. typu (diabetes mellitus)nebo celiakie a zánětu štítné žlázy apod.


Jak se celiakie projevuje
Nadýmání, plynatost, bolest břicha, průjem, zácpa, bledá stolice, hubnutí, těžká kožní vyrážka zvaná dermatitis herpitiformis, anémie (snížení počtu krevních buněk), křeče, bolesti kloubů a kostí, poruchy růstu u dětí, záchvaty, pocity mravenčení v nohou, afty v ústech a vynechávání menstruace.
Celiakii mohou též provázet osteoporóza, potraty, neplodnost a poruchy vývoje plodu z nedostatku důležitých vitaminů a ostatních složek potravy. Lidé s celiakií mohou mít i další autoimunitní choroby.

autor: PRO
Spustit audio