Na cestách s mořeplavcem Petrem Ondráčkem aneb Povídání o dlouhých 35 letech na mořích a oceánech

Sám se plavil čtyřmi oceány, čtyřikrát se ve vlnách s jachtou převalil v kotrmelcích, má rád Karibské ostrovy a Ohňovou zemi a na cestách po mořích a oceánech mu pomáhaly speciální pokrmy z Trutnova a neméně speciální chléb z Hradce Králové - i tak by mohla znít stručná vizitka rodáka z Vrchlabí.

Už z těchto pár informací je asi jasné, jak bylo těžké cestovatelské příběhy Petra Ondráčka "spoutat" do jednoho dílu hodinového pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem", který vznikl jako veřejná nahrávka na Cestovatelském festivalu v Pardubicích.

S Pirátem na Slapech

Právě tam začínal svou jachtařskou pouť Petr Ondráček, kterého jsem přivítal u mikrofonu pořadu "Na cestách" nejen já, ale v sále Cestovatelského festivalu v Pardubicích i spousta zájemců o jeho vyprávění.

Byli mezi nimi i mnozí kamarádi jachtaři. Naše putování jsme začali po připomínce zájmů mladíka z Vrchlabí pochopitelně o lyže, ale i vodní slalom s první jachtou na vodách přehrady Slapy. Brzo jsme se ale dostali k lodí Singa, kterou si Petr Ondráček sám postavil.

Malajská lvice z Rychnovska

Čtěte také

V pořadu nebude řeč o zvířeti - Singa, což znamená malajsky lvice, je jachta Petra Ondráčka, která se na moře a oceány vydala ze "suchého doku" v obci Mokré u Opočna v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Mořeplavec tam jezdíval s manželkou, která z úpatí Orlických hor pocházela. Ale jachta, kterou stavěl deset let, byla pokřtěna také na Slapech.

312 dnů sólové plavby

Čtěte také

Sám na jachtě bez použití motoru obeplout kolem světa na trase zhruba 22 tisíc mil - to byl cíl mého hosta v pořadu "Na cestách". Absolvent ČVUT v Praze měl v září roku 2011, kdy do závodu odstartoval, za sebou už tisíce mil z různých plaveb světovými moři a oceány.

Nikdy ho ale nepotkalo tolik smůly a nesešlo se tak moc nepříznivých okolností, jako při tomto pokusu obeplout non stop celý svět. Nakonec musel ukončit plavbu předčasně v Aucklandu na Novém Zélandu.

Kotrmelce s jachtou

Celkem čtyřikrát se Singa s Petrem Ondráčkem překlopila v bouři, běsnící vody jachtu poškodily a mořeplavec v podstatě bojoval o holý život. Za 255 dní urazil 18 243 námořních mil a i když jeho pokus nedopadl, vysloužil si řadu ocenění, včetně povzbudivých slov například Richarda Konkolského.

Singa je hotová

Mimochodem, s oběma odvážným muži jsem se potkal znovu před pár dny na křtu knihy Richarda Konkolského a Adama Chrousta "Být první". To už jsme ale měli náš rozhovor s Petrem Ondráčkem natočený. Vzpomínky na dobrodružné kotrmelce s jachtou jsme si ale opět připomněli…

O riziku, navigaci i vaření

Čtěte také

Pochopitelně, že tak jako v rozhovorech s mořeplaveckými kolegy Petra Ondráčka i s ním jsme se dostali na témata s odvážnými plavbami spojená. A dozvíte se tak třeba, že prý je pro jachtaře na moři horší bezvětří než bouře, můj host vám potvrdí, že neměl rád při plavbách koupání přímo v mořských vodách a nezapomeneme ani na to, jak se mořeplavci na širých vodních pláních orientují - čemu věří právě Petr Ondráček.

Zajímavá jsou ovšem i jeho slova o stravování při dlouhých plavbách, tím spíš, že mi potvrdil svoji nechuť k vaření.

Východočeská spojení s mořeplavbou

Čtěte také

Jak už jsem napověděl v úvodu, pomohly ke zpestření jídelníčku Petra Ondráčka i výrobky firem z regionu východních Čech. Chválil si speciální potraviny od výrobce z Trutnova a také speciální chléb z pekáren v Hradci Králové.

Ale došlo i na chytání ryb, výrobu pitné vody nebo na často s námořníky spojovaný rum. Pro Petra Ondráčka je prý ale důležitější mít na palubě při plavbě pivo.

Mys Horn, Ohňová země a kam za svobodou

Připomínám oblíbené destinace Petra Ondráčka a také jeho konstatování, že podle něho je nejlepší se za pocitem svobody vypravit buď do hor nebo na moře.

Pokud chcete slyšet víc od jednoho z našich mořeplavců, nalaďte si pořad "Na cestách" na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 11. prosince jako obvykle po zprávách v 18:00. Nebo zapátrejte v rozhlasovém audio archivu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související