S Rudolfem Krautschneiderem o kompasech, krystalkách, 15 knihách a cestách „mezi mrkví a salátem“

Rudolf Krautschneider je samorost. A tak mi připadá skoro příznačné, že kromě vášně pro plachetnice, moře a oceány, ho často můžete potkat v lese. Mořeplavec a dřevorubec je zajímavá kombinace. K té ještě musíme přidat další aktivity - stavitel lodí, spisovatel, ilustrátor, vydavatel. 

Řekl bych dost důvodů, proč být “Na cestách” právě s Rudolfem Krautschneidrem. Vypravili jsme se za ním do obce Lupenice nedaleko Vamberka. A cestovali jsme nejen po mořích, ale i životem muže, který se narodil za války ve Vídni a jak sám říká, cítí se trochu Rakušanem, Němcem i Čechem a navíc přesvědčením prý i Polákem.

Čtěte také

Kdo jste slyšel v našem pořadu dalšího ze známých mořeplavců Richarda Konkolského, nejste možná překvapeni vztahem našich milovníků mořských vln právě k Polsku. Tam totiž nacházejí nejen podmínky, ale často i pochopení a podporu. A mají tam mezi mořeplavci i řadu přátel a vzorů. O čemž bude v pokračování mé talk show “Na cestách” také řeč.

Mimochodem, s Rudolfem Krautschneidrem jsme si nejen povídali, ale také “jezdili prstem po mapě”. V jeho improvizované pracovně v Lupenici mě k tomu zlákala velká mapa světa. Taková ta, kterou určitě někteří ještě pamatujete ze školy. I s tkalouny na zavázání, když jsme ji svinovali a nosili do zeměpisného kabinetu.

S vyprávěním, které jsme pro vás zaznamenávali to byla dokonalá cestovatelská atmosféra.

Prstem po mapě s mořeplavcem Rudolfem Krautschneiderem

A tak se dozvíte, jaké to je, když se plavíte na plachetnici kolem Antarktidy a před tím nemůžete najít podobné dobrodruhy, kteří by takovou výpravu chtěli zažít. O výpravách jsme si s Rudolfem Krautschnedrem povídali i v souvislosti s literárními hrdiny jeho - a vlastně jsme se shodli - i mého mládí. Jména Robinson, Hucklebery Finn nebo spisovatel Mark Twain nám dělala radost i po té spoustě let.

V pokračování pořadu “Na cestách” nechybí ani tentokrát pár překvapení pro hosta u mikrofonu z mého “cestovatelského” kufříku.

A tak se třeba dozvíte, proč jsem z něj vytáhl a před Rudolfa Krautschneidra postavil i sklenici okurek ze Znojma.

Vyprávění dobrodruha, mořeplavce i dřevorubce z Lupenice bylo tak poutavé a témat tolik, že jsme natočili i druhý díl.

Zveme vás na hodinku k poslechu dalšího dílu pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” na vlnách Českeho rozhlasu Hradec Králové a také Pardubice v pondělí 3. února.

V obvyklém čase po 18. hodině se na Vás budeme těšit s Rudolfem Krautschneiderem.

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.