Na jediný večer vystaví muzeum v Poličce dopisy Bohuslava Martinů

21. květen 2018 08:35

Návštěvníci Městského muzea a galerie Polička budou mít poprvé možnost alespoň jeden večer spatřit korespondenci mezi skladatelem Bohuslavem Martinů a jeho přítelem Frankem Rybkou.

Muzeu je věnovala Rybkova rodina, do Poličky je v březnu přivezl velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Rukopisy budou vyňaty z trezorů a vystaveny 23. května v 18:00, uvedla Alena Zavoralová z muzea.

Pro návštěvníky bude připravena beseda, kterou doplní tematicky laděná hudební ukázka.

„Zájemci o problematiku Bohuslava Martinů se seznámí s rámcovým obsahem dopisů, okolnostmi jejich vzniku či s osudy jejich protagonistů. Navíc budou mít možnost na základě úryvků z knihy vydané v USA konfrontovat všeobecně známé informace o Martinů s poněkud netypickým pohledem na skladatele očima syna jeho amerického přítele, lékaře Franka Jamese Rybky, který je autorem zmíněné knihy,“ uvedla muzikoložka muzea Monika Holá.

Spal v prádelníku a 36 metrů nad zemí

Kostel sv. Jakuba v Poličce. V jeho věži se v prosinci 1890 narodil skladatel Bohuslav Martinů

Múzy to měly ke kolébce skladatele Bohuslava Martinů docela blízko, zato porodní bába si musela na věž kostela sv. Jakuba vyšlápnout skoro dvě stě schodů.

Stovka dopisů vznikala v letech 1941 až 1959. Jsou psány česky, rukou i na stroji, soubor obsahuje i několik pohlednic. Staly se součástí rozsáhlé sbírky rukopisů významného českého skladatele v jeho rodném městě.

V muzeu je uložena unikátní kolekce jeho notových i nenotových rukopisů. Ostatní jsou rozptýlené v různých institucích i soukromých sbírkách po celém světě, neboť Martinů strávil více než polovinu života v zahraničí. Poličské muzeum uchovává nyní asi 3600 sbírkových předmětů se vztahem k Bohuslavovi Martinů.

zdroj: ČTK
Spustit audio