Na ovocných koláčích tukem na drobence šetřete, na sušších přidejte. A ozvláštněte ji třeba oříšky

Na ovocných koláčích tukem na drobence šetřete, na sušších přidejte. A ozvláštněte ji třeba oříšky
Drobenka alias to nejlepší na konec! Dozdobí kynuté koláčky a dá se velmi snadno vyrobit. Jak na to, poradí Babské rady.
Pojďme na to: 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce cukru krystalu, 60 g másla, vidličkou směs zpracujeme do požadované hmoty rychle a bez větší námahy. Obecně platí poměr tuku, cukru a mouky 1:1:2. Na ovocných koláčích můžete tukem šetřit, protože náplň pustí šťávu.
Naopak do drobenky na sušší koláče (například povidlové) tuk přidejte. Na poctivý švestkový koláč se hodí drobenku doplnit o mletý mák nebo ji úplně nahradit mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.
Přidat se dají i drcené oříšky, zkusit můžete skořici, kokos, kakao. Sladit lze medem nebo javorovým sirupem, případně mouku v drobence vyměnit za jemně mleté ovesné vločky.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.