Na sdílených kolech by lidé v Pardubicích mohli vyjet už v létě

15. květen 2020

V Pardubicích by mohla být do prázdnin v nabídce stovka sdílených kol pro cestování po městě. Soukromá firma je chce rovněž dodat do Hradce Králové. S pardubickou radnicí nyní vytipovává stanoviště, odkud si je lidé vyzvednou.

„Prvních několik minut je zdarma, pak budou půjčená kola za poplatek. Kola se odkládají v běžném městském mobiliáři, půjčují se přes mobilní aplikaci,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Stovka kol na čtyřiceti místech

S pomocí mobilní aplikace uživatel kolo odemkne a zase zamkne. Kola by mohla být k půjčení zhruba na 40 stanovištích. Místa teprve radnice s komerční firmou upřesňuje. Společnost má také zájem o provoz kol v Hradci Králové. Krajská města jsou podle společnosti pro půjčování kol vhodná a zájem o ně bude, dodal Kvaš.

„V Pardubicích má kolo každý, kdo ho chce mít. Cílová skupina se podle firmy tady najde. Je vhodné pro jednu cestu například na nádraží, kdy se pak uživatel nemusí starat, co s kolem dál dělat,“ řekl Kvaš.

V březnu krajská média uvedla, že zájem o půjčovnu elektrokoloběžek měla v Pardubicích firma Bolt. Obsluhují se také prostřednictvím mobilní aplikace. Zatím ale v krajském městě nejezdí.

V Pardubicích už fungovala v roce 2014 společnost Rekola, která nakonec svoje aktivity ve městě zrušila. Nebyl o ni zájem. Veřejná půjčovna jízdních kol fungovala rovněž pomocí aplikace.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související