Na silnicích začíná stavební sezóna. Připravte se na dopravní omezení v kraji

6. duben 2022 09:41

S jarem začínají každoroční opravy silnic. Jde nejen o výspravy po zimě, ale hlavně o velké a dlouho plánované rekonstrukce. Některé z nich už začaly - například velká oprava tunelu Hřebeč na Svitavsku. Co dalšího ještě na řidiče během jara a léta v regionu čeká?

Největší a nejdražší stavební akci jsme zmínili - to je oprava tunelu Hřebeč, která je plánovaná až do konce listopadu. V této části kraje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale připravuje na silnici I/35 ještě několik dalších oprav. Výměna povrchu vozovky je naplánovaná například právě mezi tunelem Hřebeč a Moravskou Třebovou, pak také na průtahu tímto městem a pak dál také ve směru na Mohelnici mezi Linharticemi a Borušovem.

Čtěte také

Rekonstrukce povrchu je plánovaná podle webu ŘSD také například mezi Svitavami a Poličkou, na průtahu obcí Kočí na Chrudimsku, v serpentinách mezi Suchým Vrchem a Červenou Vodou na Orlickoústecku, nebo v Pardubicích na křižovatce u autobusového nádraží. Většina těchto oprav by měla začít v jarních měsících. Už teď musí řidiči s komplikacemi a objížďkami počítat také na silnici I/17 v úseku Stradouň – Zámrsk.

Opravy krajských silnic

Opravy se budou týkat i vozovek nižších tříd ve vlastnictví kraje. Na mnoha místech budou pokračovat opravy, které začaly loni a byly přerušené zimou. To se týká například silnic Seč - Třemošnice a Vršov - Seč na Chrudimsku, průtah II/368 Moravskou Třebovou nebo modernizace vozovky z Pohledů k hlavnímu tahu 43 na Svitavsku. Hejtmanství také připravuje stavbu nové silnice z Komárova nedaleko Dašic na Pardubicku směrem k budoucí dálnici D35 a v plánu je také kompletní oprava vozovky z Poličky do Jedlové na Svitavsku. To je ale taky jen pár příkladů z mnoha.

Podívejte se na mapu oprav silnic, které má ŘRD v Pardubickém kraji v plánu nebo v běhu. MAPA

Pokud jde o dálnici D35, žádné další úseky se letos stavět nezačnou. Podle aktuálních informací ŘSD se letos zatím hlavně soutěží dodavatelé na další úseky. A příští rok by mela začít stavba hned čtyř: Ostrov - Vysoké Mýto, Vysoké Mýto - Džbánov, Džbánov - Litomyšl a Janov - Opatovec. Letos by měl být naopak dokončený úsek Časy - Ostrov, který naváže na loni otevřenou dálnici do Časů. To je plánované na prosince. S tím souvisí i stavba krátkého přivaděče od Časů do Holic, kterou ŘSD plánuje letos začít.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související